Saudijska Arabija ukida molitve u džamijama iz straha od koronavirusa

Saudijska Arabija objavila je u utorak da džamije neće više prihvatati vjernike koji obavljaju pet uobičajenih dnevnih molitvi i sedmičnu molitvu petkom, u izuzetnoj mjeri koja ima za cilj pomoći u limitiranju širenja koronavirusa.

Molitve će biti nastavljene samo u dvije svete džamije u Meki i Medini, najsvetijim mjestima Islama, javila je državna novinska agencija SPA, pozivajući se na odluku Vijeća šure, najvišeg vjerskog tijela kraljevstva.

Džamije će zatvoriti vrata privremeno, ali će nastaviti s ezanima ili ritualnim pozivima na molitvu, u kojima će biti poručeno ljudima da obavljaju molitve u svojim domovima umjesto da dolaze u džamiju, javila je SPA.

Ministar za islamska pitanja Abdulatif al-Sheikh izjavio je za državnu televiziju da će prostorije za pranje preminulih u džamijama ostati otvorene, ali će pristup njima biti ograničen na samo nekolicinu ljudi. Molitva nad preminulim bit će dopuštena samo na groblju, ali ne i u džamiji, dodao je on.

Saudijska Arabija, sa 171 oboljelom osobom bez smrtnih slučajeva, preduzela je drastične mjere u borbi protiv širenja koronavirusa. One uključuju prekid hodočašća Umra, zaustavljanje svih međunarodnih letova i zatvaranje škola i većine javnih ustanova.

Kraljevstvo je, takođe, prekinulo rad svih državnih službenika, izuzev  zdravstva, vojske i sigurnosnog sektora, a lokalni mediji su javili da je Vijeće ministara odgodilo svoje redovne sastanke za ovu i narednu sedmicu, prenosi Reuters.

(Fena)