Tužilaštvo HNK-a pokreće istragu u slučaju koronavirusa u SKB-u Mostar

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona formiralo je krivični predmet povodom slučaja koji se desio 16./17. marta oko prijema pacijenata u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, od kojih se za jednog ispostavilo da je bio inficiran koronavirusom.

“U cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica, te postojanja eventualne krivične odgovornosti za neko od krivičnih djela protiv zdravlja ljudi, kako od strane pacijenata, a tako i od ljekara koji je učestvovao u njihovom prijemu u SKB Mostar, Tužilaštvo će putem naredbi suda izuzeti svu potrebnu medicinsku dokumentaciju, snimke nadzornih kamera u SKB Mostar, kao i drugu potrebnu dokumentaciju, a kada se stvore zdravstveni uslovi za to obaviće se i saslušanje određenih svjedoka, kao i druge istražne radnje za kojima se ukaže potreba”, izvijestili su iz Tužilaštva HNK-a.

Apelovali su i na sve građane, institucije i javne medicinske ustanove da se u novonastaloj situaciji pridržavaju uputstava kriznih štabova koji su formirani na područjima kantona, Federacije BiH i BiH, kako bi se suzbilo širenje i prenošenje koronavirusa, pa tako i nastale pandemije.

(Fena)