U HNK-u prekid rada ugostiteljskih objekata, zabranjeni svi javni skupovi

Štab civilne zaštite HNK-a održao je danas petnaestu vanrednu sjednicu, na kojoj su učestvovali  dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNK-a i dr. sc. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta, i na kojoj je doneseno nekoliko naredbi i preporuka s ciljem sprječavanja širenja koronavirusne infekcije u HNK-u, koje stupaju na snagu odmah, a važe do 31. marta.

Naređuje se otkazivanje svih javnih skupova i drugih oblika okupljanja sukladno propisima o javnom okupljanju.

Naređuje se prekid pružanja usluga u ugostiteljskim objektima svih kategorija (restorani, pizzerije, slastičarnice, svi oblici fast-food usluga…), od čega su izuzeti: usluge proizvodnje, prodaje i dostave hrane i higijenskih potrepština, rad narodnih kuhinja, pekaraa, proizvodnja i posluživanje hrane za goste hotela, uz obavezno poštivanje higijenskih i epidemioloških mjera zaštite.

Naređuje se prekid rada u svim ugostiteljskim objektima tipa kafića, gostionica, barova, pubova, klubova, pivnica, vinoteka, diskoteka, noćnih klubova, kasina, nargila barova…

Naređuje se prekid rada svadbenih salona.

Naređuje se svođenje organizovanja sahrana isključivo na članove uže porodice, bez organizovanja ispraćaja pokojnika ispred mrtvačnica.

Naređuje se prekid rada sportskih kladionica, frizerskih i kozmetičkih salona, brijačnica, fitnes centara i teretana, dječjih igraonica, javnih bazena i kupališta, sportskih i rekreacionih centara, masažnih salona i vježbaonica svih oblika, tržnih centara, kino-dvorana, pozorišta, muzeja, galerija, suvenirnica, knjižnica i čitaonica.

Objekti u kojima se prodaju prehrambeni proizvodi, obavlja dostava hrane, marketi, supermarketi, pekaree, apoteke i veledrogerije, benzinske pumpe, te tržnice i narodne kuhinje, kao i svi objekti koji pružaju usluge po principu šaltera (naplatne službe javnih preduzeća, matični uredi, sudski uredi, porezne uprave, poslovnice zavoda, bankovni i poštanski uredi, CIPS-ovi…), dužni su organizovati radno vrijeme kao i do sada, uz obavezno osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metar između osoba, uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

Zabranjuju se posjete svim štićenicima u ustanovama socijalne zaštite, prije svega centrima i ustanovama za pomoć o starim i nemoćnim osobama, centrima i ustanovama za pomoć o djeci bez roditeljskoga staranja, kao i domovima za socijalno-zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba.

Zabranjuju se posjete i izlasci svim štićenicima kazneno-popravnih zavoda.

Naređuje se prekid i otkazivanje svih turističkih aktivnosti, te se obavezuju turističke agencije i zajednice da svoj rad usklade s ovom naredbom.

Snažno se preporučuje osobama starijim od 70 godina života da ne izlaze bespotrebno na javna mjesta i da ne koriste javni prevoz.

Snažno se preporučuje poštivanje izdatih preporuka od strane najviših autoriteta vjerskih zajednica u vezi s okupljanjem u vjerskim objektima na službama / obredima.

Naređuje se pojačano dezinficiranje zdravstvenih i poslovnih površina, sanitetskih vozila i svih sredstava javnog prevoza, potom liftova, stubišta, rukohvata, rampi za invalide…

Naređuje se mobilisanje svih resursa i nužno uvođenje radne obaveze u svim subjektima i za sve struke za koje se procjeni da su neophodni za borbu protiv širenja zaraze koronavirusom.

Naređuje se potpuno mobilizsanje cjelokupnog zdravstvenog osoblja u HNK-u.

Naređuje se organizovanje rada od kuće u javnom sektoru, gdje je god to moguće, i svođenje boravka zaposlenih na radnim mjestima na najmanju moguću mjeru, s naglaskom na vaspitno-obrazovni sistem.

Krizni štabMinistarstva zdravstva, rada i socijalne pomoći inkorporira se u kantonalni štab civilne zaštite. Svi štabovi civilne zaštite opština/gradova zajedno sa svim njihovim resursima stavljaju se potpuno i bezuslovno na raspolaganje Kantonalnom, štabu civilne zaštite.

Naređuje se svim subjektima, ustanovama i institucijama odnosno svim javnim i privatnim pravnim subjektima u HNK-u da u svakom trenutku moraju biti dostupni i na raspolaganju kako za pomoć tako i za davanje svih zatraženih informacija Kantonalnom štabu civilne zaštite.

Naređuje se da informisanje javnosti u vezi s vanrednim stanjem do koga je došlo pojavom zaraze koronavirusom ide isključivo preko glasnogovornika Kantonalnog štaba civilne zaštite, kako bi se centralizovlo i osiguralo precizno, provjereno, tačno i pravovremeno informisanje javnosti. Predstavnik Štaba će se, zajedno s predstavnikom SKB-a Mostar i Zavoda za javno zdravstvo HNK-a, svakoga dana u 13 sati obratiti sredstvima javnog informisanja, s ciljem stalnog i urednog informisanja javnosti o svakom daljem razvoju ovog vanrednog stanja.

U slučaju sumnje na izloženost zarazi, ili razvoja simptoma (vrućica, kašalj i stezanje u prsima), obavezno se javiti porodičnom, ljekaru koji će izdati rješenje o kućnoj samoizolaciji ili bolničkoj izolaciji, zavisno o svakom pojedinačnom slučaju. Osobe za koje se izda takvo rješenje, zakonski su zaštićene kod poslodavaca u smislu opravdanog izostanka s posla.

Naređuje se Zavodu za javno zdravstvo HNK-a da, u sklopu svojih kapaciteta, osigura ljudske resurse koji će biti stavljeni na raspolaganje kantonalnom operativnom centru za davanje stručnih savjeta građanima.

Naređuje se strogo pridržavanje rješenja o samoizolaciji.

Takođe, istaknuto je kako Vlada HNK-a, sukladno razvoju epidemiološkog stanja u HNK-u i eventualne potrebe, Kantonalnom štabu na raspolaganje stavlja kapacitete Hotela „Ero”.

(NovaSloboda.ba)