Veliki pad cijene zlata zbog koronavirusa

Cijene dragocjenih metala opadaju, jer investitori nemaju povjerenja da su preduzete sve mjere od strane centralnih banaka radi stabilizacije tržišta…

Stope američke federalne reserve dovedene su skoro na nulu, dok su zvaničnici obećavali da će “upumpati” 700 milijardi dolara u domaću ekonomiju. Druge centralne banke napravile su slične poteze, s ciljem izbjegavanja previranja tržišta.

Cijena zlata pala je ispod 1.464 dolara po unci prošlog ponedeljka, što je najveći pad u cijeni ovog dragocjenog metala od 1983. godine. Iako se uobičajeno smatralo bezbjednom investicijom, zlato je sada prva stvar koju investitori prodaju, kako bi pokrili svoje pozicije na drugim tržištima.

Osim zlata, cijene drugih dragocjenih metala, takođe, padaju, pa je tako srebro imalo pad od 14 posto i košta 12.61 dolar po unci, dostižući svoju najnižu vrijednost u proteklih deset godina. Cijena platine pala je za 26 posto, pa jedna unca sada košta 564 dolara, što je najniža vrijednost od 2002. godine. Paladijum je pao za deset procenata, na 1.626.53 dolara po unci.