Predložen pritvor za graničnog policajca, osumnjičenog za primanje mita

Nakon ispitivanja osumnjičenog, koji se branio ćutanjem, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Raju Kikića, rođenog 1963. godine u Breziku, BiH.

Osumnjičeni je pod istragom da je tražio i dobio mito, kako bi protivno zakonskim odredbama i mimo previđenih zdravstvenih i sanitarnih procedura, na graničnom prelazu Brčko, pustio u BiH troje putnika koji su došli iz Hrvatske a prethodno su bili i u drugim zemljama.

S obzirom da se radilo o mlađim osobama sa intenzivnim društvenim kontaktima i kretanjem, navedenim postupkom osumnjičeni je prouzrokovao veliku opasnost po zdravlje i živote građana BiH.

Osobe koje su propuštene u BiH, su pronađene i nad njima je proveden postupak u skladu za uvedenim mjerama i odredbama o samoizolaciji.

Pritvor za osumnjičenog predložen je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačka d) ZKP BiH, iz razloga što je postupak osumnjičenog prouzrokovao uznemirenje i strah javnosti i građana zbog mogućih posljedica počinjenog krivičnog djela.

Prijedlog je upućen Sudu BiH.

(NovaSloboda.ba)