Prekida se održavanje misa u katoličkim crkvama, pogrebi u prisustvu najbližih

Služenje svetih misa u katoličkim crkvama uz učešće vjernika na području Vrhbosanske nadbiskupije prekida se u srijedu zbog pandemije koronavirusa, te se preporučuje njihovo praćenje putem radija, televizije ili interneta.

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić uputio je u srijedu svim sveštenicima, redovnicima i redovnicama i svim vjernicima Vrhbosanske nadbiskupije dodatna uputstva i odredbe, kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Kardinal Puljić navodi da prema propisima crkvenog zakona dijecezanski biskup može vjernicima, kad god smatra da to pridonosi njihovu duhovnom dobru, dati oprost od obaveze učestvovanja na nedeljnoj misi.

“Stoga, vjernici, koji zbog ove situacije u svojoj savjesti smatraju da ne mogu ići na misu, dužnosti učestvovanja na nedjeljnoj misi neka udovolje prateći misu na radiju, televiziji ili na internetu, i primajući duhovnu pričest kao put sjedinjenja s Hristom i povezanosti s vjerničkom zajednicom u crkvi. Isto tako, neka se posvete molitvi, postu, dobrim djelima i čitanju riječi Božje”, navodi kardinal Puljić.

Preporučuje da svete mise, i nedeljne, budu tihe, bez naroda, a u koncelebriranim misama da se sveštenici pričeste umakanjem, a predsjedavajući da se pričesti posljednji pod obe prilike.

Puljić ističe da crkve ostaju otvorene, jer imaju posebno važnu ulogu za molitvu i duhovno ohrabrenje vjernika.

“Preporučuje se da se u crkvama i kapelicama ne upotrebljava blagoslovljena voda na ulazu, te da se crkve i kapelice redovno provjetravaju i čiste, a njihova vrata, koliko je moguće, drže otvorenima da ih vjernici ne moraju dodirivati pri ulasku/izlasku, kao i da se po mogućnosti na ulaz stavi dezinfekcijsko sredstvo za ruke”, navodi kardinal Puljić.

Kada su u pitanju ispovijedi, zbog naredbe o otkazivanju održavanja svih javnih skupova, preporučuje se da se ne održavaju zajedničke priprave i ispovijedi prije Uskrsa.

“Ali, ako neko od vjernika zamoli za ispovijed pojedinačno, posebno bolesnici, neka sveštenik bude na raspolaganju uz strogo poštivanje uputstava za zaštitu od infekcije”, navodi kardinal.

Ističe se da se ne ispovijeda u ispovjedaonicama nego u sakristijama ili drugim prostorijama uz obavezu da razmak između sveštenika i osobe koja se ispovijeda bude barem jedan metar.

Kardinal naglašava da se crkveni sprovodi trebaju obavljati samo s najbližima i bez pogrebne mise, koja se može prikazati nakon prestanka važenja ovih mjera.

Druge odredbe odnose se na odgađanje svih biskupijskih i župnih pastoralnih i katehetskih programa, sastanaka, aktivnosti i drugih događaja, a što se tiče podjeljivanja drugih sakramenata i sakramentala oni se trebaju obavljati uz strogo poštivanje uputstava za zaštitu od infekcije, pogotovo ako se radi o bolesnicima i djeci.

Puljić je vjernike pozvao na “usrdniju molitvu, posebno za oboljele i zdravstvene radnike, kao i na građansku i vjerničku odgovornost, strpljenje, oprez i primjenu ovih i drugih mjera”.

Ove mjere vrijede do opoziva ili do izdavanja novih mjera, javila je KTA.

(Fena)