Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u našoj zemlji bilo sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 07 sati: Sokolac -5 stepeni, Drvar -3, Bugojno -1, Bjelašnica, Grude, Jajce, Sanski Most, Srebrenica i Zenica 0, Ivan Sedlo, Livno, Prijedor i Tuzla 1, Banja Luka, Bihać, Sarajevo i Široki Brijeg 2, Bijeljina 3, Doboj 4, Stolac 5, Gradačac i Trebinje 9, Mostar i Neum 10 stepeni.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno.

Vjetar u Bosni slab sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini slab do umjeren jugozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 15 do 20, na jugu do 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Dodatna stabilizacija vremenskih prilika, duži sunčani intervali i porast dnevnih temperaturnih vrijednosti ugodno će djelovati na većinu populacije.

Tegobe kod osjetljivih osoba će se umanjiti.

Preporučljivo je prikladno se obući i ne pretjerivati sa aktivnostima u poslijepodnevnim satima, obzirom da će biti neuobičajeno toplo.

—–

BIHAMK

Srbija i Crna Gora zatvorili sve granične prelaze prema BiH, prelazi prema Hrvatskoj u funkciji

Zbog straha od širenja koronavirusa, Srbija i Crna Gora su zatvorilili sve granične prelaze prema Bosni i Hercegovini. Ulazak u te zemlje je dozvoljen samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Granični prelazi prema Hrvatskoj za državljane Bosne i Hercegovine su u funkciji i na njima se vrši detaljna kontrola putnika i robe. Izuzetak su oni putnici koji su u zadnjih 14 dana boravili na teritoriji visoko rizičnih zemalja (Kina, Iran, Italija, Južna Koreja), kao i zemalja: Japan, Singapur, Malezija, Bahrein, Njemačka, Francuska, Švajcarska, Španija, Austrija, Engleska, Holandija, Švedska i područje Bela Krajina u Sloveniji. Oni će biti zadržani u 14. dnevnoj izolaciji.

Pojačan je ulazak teretnih vozila u našu zemlju na graničnim prelazima Bosanska Gradiška i Bosanski Brod.

Apelujemo na vozače da unutar BIH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa. Ukoliko putujete, budite maksimalno oprezni i držite odstojanje između vozila.

Polusatne obustave saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi su od 07 do 16 sati na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka u mjestu Ugarak. Iza 16 sati, na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je i na putnom pravcu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (dionica Crna Rijeka-Bjelajce) od 09 do 15 sati.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)