Ured MMF-a u BiH: Devizne rezerve CB BiH ne koristiti u fiskalne svrhe

Ured rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini je, u svjetlu nedavnih poziva za korištenje sredstava iz Centralne banke Bosne i Hercegovine u borbi protiv krize izazvane koronavirusom, dao izjavu u kojoj se navodi da je valutni odbor Centralne banke BiH služio dobro Bosni i Hercegovini više od dvije decenije, doprinoseći niskoj inflaciji, finansijskoj stabilnosti i povjerenju u valutu.

“Prema valutnom odboru, sredstva CBBH – njene devizne rezerve- moraju pokrivati najmanje 100 posto domaće valute u opticaju. Na taj način se osigurava fiksni kurs razmjene konvertibilne marke i eura. Svaki pokušaj da se devizne rezerve Centralne banke koriste u fiskalne svrhe bi narušio valutni odbor, predstavljao bi prijetnju po finansijsku stabilnost i rizik za nastanak značajnih inflatornih kretanja. Ovakvi pokušaji podrivaju sidro makroekonomske stabilnosti i treba ih izbjegavati u bilo koje vrijeme, pogotovo u kriznim situacijama, navode iz Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH.

Dodaju da, dok se BiH priprema za udar izazvan pandemijom COVID-19, isto tako BiH ima prednost da je njen bankarski sektor u velikoj mjeri stabilan.

Navodi se da su banke  dovoljno kapitalizirane, likvidne i profitabilne, a ovi indikatori bilježe poboljšanje.

“Višak likvidnosti kod banaka implicira da su banke sposobne za kreditiranje. Ipak, potrebno je pomno pratiti trendove u pogledu kredita i likvidnosti. MMF, zajedno sa Svjetskom bankom, je spreman da pruži hitnu pomoć i pomogne Bosni i Hercegovini da se bori sa posljedicama pandemije izazvane koronavirusom”, navodi se u saopštenju.

(Fena)