Obustavlja se javni prevoz na području HNK-a

Na svojoj današnjoj sjednici, Kantonalni štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona izdao je naredbuo obustavi javnog prevozu na području HNK-a.

Od te odluke, izuzimaju se registrovani taksi prijevoz putnika uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu vozača (maska, rukavice, naočale) i obavezno provođenje dezinfekcije nakon svake obavljene usluge.

Naređuje se potpuni prekid rada u djelatnosti trgovine na području HNK-a.

Od to odluke, izuzete su: trgovine prehrambenim proizvodima, trgovine higijenskim proizvodima, ribarnice, ljekarne, specijalizovane trgovine medicinskim i veterinarskim proizvodima i opremom, specijalizovane trgovine za prodaju poljoprivrednih repromaterijala, poljoprivredne apoteke, benzinske pumpe, kiosci, pekare, hemijske čistionice, specijalizovane trgovine za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizirane trgovine dječjom opremom, trgovine hranom za životinje, trgovine građevinskim, vodovodnim i elektro-materijalom, logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda, veledrogerije.

Trgovine koje mogu raditi moraju osigurati protok kupaca i klijenata tako da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje jednog i po metara između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

Naređuje se obustava rada otvorenih pijačnih, tržnih prostora i prostora oko prodajnih objekata osim otvorenog pijačnog i tržnog prostora s poljoprivredno-prehrambenim proizvodima uz osiguranje protoka kupaca i klijenata tako da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje jednog i po metara između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

Opštinskim i gradskim štabovima civilne zaštite naređuje se da osiguraju trijažne punktove sa sanitarnim upitnicima, prije ulaska osoba u zdravstvene ustanove i ustanove socijalne zaštite.

Naređuje se potpuno mobilisanje cjelokupnoga zdravstvenog osoblja u HNK-u, s tim da se cjelokupno medicinsko osoblje u potpunosti stavlja na raspolaganje kantonalnom, oštinskim i gradskim štabovima civilne zaštite.

Stanovništvu se naređuje strogo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera i odredbi o izbjegavanju bliskog socijalnog kontakta pri izlasku u parkove, na šetališta i trgove.

Svim pravnim subjektima s područja HNK-a, koji nastavljaju s radom u vremenu dok je na snazi Odluka Vlade HNK-a o proglašenju nepogode uzrokovane pojavom zaraze uzrokovane koronavirusom, naređuje se da preduzmu sve mjere i aktivnosti s ciljem suzbijanja širenja zarazne bolesti koronavirusa, sukladno Zakonu o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća. Te mjere podrazumijevaju dezinfekcijue prostora, opremanje zaposlenih osnovnim sredstvima zaštite od koronavirusa (zaštitna maska i rukavice), te praćenje i poštivanje uputstava i naredbi mjerodavnih institucija, koje se odnose na novonastalo stanje prouzrokovano koronavirusom.

Naređuje se svim kantonalnim tijelima uprave i upravnim organizacijama koja djeluju na nivou HNK-a da, s ciljem provođenja Odluke Vlade HNK-a o proglašenju nepogode uzrokovane pojavom zaraze uzrokovane pojavom koronavirusa, postupe sukladno Planu zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća HNK-a, tj. da organizuju rad i svoje djelovanje usklade s novonastalim stanjem prouzrokovanim koronavirusom, te da o istom obavijeste Štab.

Pri organizovanju rada, obavezno voditi račun o tome da sve službe moraju biti u funkciji, saopšteno je iz Kantonalnog štaba civilne zaštite HNK-a.

(Fena)