Pandemija u Italiji dostiže svoj vrhunac

Pandemija u Italiji  ovih dana dostiže svoj vrhunac. Broj umrlih u ovoj zemlji danas je premašio brojku umrlih u Kini: dok je u Kini do sada umrlo 3.245 osoba, u Italiji je do danas umrlo 3.405 osoba. Stopa smrtnosti  u odnosu na ukupan broj zaraženih od 33.190 osoba tako premašuje 10 posto.

Samo u Lombardiji je od virusa preminulo preko 1.600 osoba . Trenutno najjače zarište je u Bergamu, u kome nema dovoljno medicinskog osoblja ni respiratora.

Uveče se može vidjeti tužna kolona vojnih kamiona (na slici ), koji iz ovog grada odvoze preminule do najbližeg krematorija.

Italija preživljava svoje najteže dane od Drugog svjetskog rata i čini sve da se približava još veća tragedija. Situacija je uzrokovalo više faktora, od starosne strukture stanovništva preko sporog reagovanja Vlade adekvatnim mjerama i neodgovornog ponašanja građana do nedostatka medicinskog osoblja i bolničkih kapaciteta. Iz ovoga bi mnoge druge države, pa i BiH, trebale izvući pouke, posebno u donošenjubrzih i drastičnih mjera.

Zlatko Hodžić

(Specijalno za portal NovaSloboda.ba)