Sunčano i toplije

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Drvar, Sokolac -2 stepena, Bugojno -1, Livno, Sanski Most i Zenica 0, Bjelašnica, Grude, Jajce i Široki Brijeg 1, Banja Luka, Ivan Sedlo, Srebrenica, Stolac i Tuzla 2, Bihać, Doboj i Sarajevo 3, Mostar 5, Trebinje 7, Neum 9, Gradačac 10 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano.

Vjetar slab jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha između 17 i 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Tokom jutra ugodnije, a sa odmicanjem dana opšta slika će biti relativno povoljna.

Izraženije strujanje toplog zraka, natprosječne temperature i sparno vrijeme u poslijepodnevnim satima loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate.

Moguće su reakcije u vidu glavobolje, nervoze, problemi sa snom i malaksalost.

Preporučljivo je prikladno se obući i umanjiti aktivnosti u najtoplijem dijelu dana.

—–

BIHAMK

Putovati samo u nužnim situacijama i pridržavati se mjera zaštite

Zbog sprečavanja širenja koronavirusa, Hrvatska, Srbija i Crna Gora zatvorili su granične prelaze prema Bosni i Hercegovini. Ulazak u te zemlje dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Danas od 8 sati, najavljeno je zatvaranje svih graničnih prelaza (za putnički saobraćaj) od strane Srbije prema BiH, izuzev graničnih prelaza Karakaj, Vardište i Rača, koji ostaju otvoreni samo za robni saobraćaj.

Na ulazu u našu zemlju duga je kolona teretnih vozila na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Pojačan je promet putničkih vozila na izlazu iz BiH na GP Orašje. Na ostalim graničnim prelazima, nema dužih zadržavanja.

Od puteva sa aktuelnim radovima u našoj zemlji, izdvajamo puteve: Jajce-Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Trnovo (Krupac), Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor, Grude-Ljubuški i Jablanica-Mostar (Potoci).

Apelujemo na vozače da i unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Saobraća se po suhom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.04.., saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)