U FBiH obustavljen javni prevoz i rad trgovina, uz određene izuzetke

Federalni štab civilne zaštite donio je naredbu o obustavljanju linijskog, vanlinijskog i željezničkog javnog prevoza u Federaciji, s izuzetkom registrovanih taksi prevoznika, uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

Te mjere podrazumijevaju zaštitnu opremu za vozača koja uključuje masku, rukavice i naočale, te obavezno provođenje dezinfekcije vozila nakon svake izvršene usluge.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak rekao je na press konferenciji nakon sjednice da je štab naredio i obustavu rada trgovina u Federaciji, uz određene izuzetke.

“Naredba se ne odnosi na prodavnice prehrambenih i higijenskih artikala, ribarnice, apoteke, poljoprivredne apoteke i prodavnice veterinarskih i medicinskih proizvoda, benzinske pumpe, kioske, pekare, hemijske čistione, prodavnice ortopedskih i drugih pomagala, prodavnice dječije opreme, prodavnice hrane za životinje, prodavnice građevinskog, vodo i elektro materijala, logističke i distributivne centre hrane, pića i higijenskih proizvoda, te veledrogerije”, pojasnio je Solak.

Dodao je da se obustavlja i rad otvorenih pijaca i tržnih prostora oko prodajnih objekata osim otvorenog pijačnog i tržnog prostora sa poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, uz osiguranje protoka kupaca na način da bude omogućena potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metara i poštivanje svih ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

Solak je naveo da je donesena i naredba o stavljanju pod zdravstveni nadzor i izolaciju za vrijeme trajanja mjera pritvora i kazne zatvora, te da je naređeno uspostavljanje trijažnih punktova sa sanitarnim upitnicima na ulazima u zdravstvene i socijalne ustanove.

Istaknuto je da je u Federaciji trenutno 16 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, od toga pet u Mostaru, četiri u Konjicu, tri u Zenici, te po jedan u Tešnju i Orašju.

(Fena)