U HNK-u pet novih slučajeva covid-19, svih pet zaraženih iz Konjica

U protekla 24 sata na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar testirano je 38 uzoraka na prisustvo virusa covid-19, a pet nalaza pokazalo se pozitivnim i svi oni su iz Konjica, kazao je u petak u Mostaru Jurica Arapović, specijalist infektologije s Klinike za infektivne bolest SKB Mostar.

Ubrajajući i te slučajeve, u Konjicu je ukupno 9 zaraženih novim koronavirusom, dok ih je u Hercegovovačko-neretvanskom kantonu 14, s obzirom da je ranije registrovano 5 slučajeva u Mostaru.

“Pet novozaraženih trenutno je u kućnoj izolaciji, kao i četiri ranije registrovana bolesnika na širem području Konjica, stabilno su i za sada bez potrebe za hospitalizacijom”, izjavio je Arapović novinarima.

U istom periodu, kako je dodao, izdata su i 142 rješenja o samoizolaciji, tako da je do sada ukupno izdato 578 takvih rješenja.

“Svakim danom se brojke povećavaju, za vikend će ih biti vjerovatno još više, tako je za očekivati porast sve većeg broja rješenja o samoizolaciji”, naglasio je Arapović.

Osvrnuo se i na zdravstveno stanje prvozaraženog u Mostaru, kazavši kako je pacijent u postupku stavljanja na potpornu ventilaciju.

“Njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo i trenutno se razmatra mogućnost stavljanja na respirator”, kazao je Arapović i dodao kako je zaražena porodilja u Mostaru stabilno i da je i njeno dijete dobro.

Glasnogovornik Štaba civilne zaštite HNK-a Pero Pavlović još jednom je ponovio kako će najoštrije biti kažnjeni svi oni koji ne poštuju izolaciju i samoizolaciju.

“Najrigoroznije će se sankcionisati svatko ko ne poštuje izolaciju i samoizolaciju, jer ljudi iz struke su nam kazali da će jednostavno doći u poziciju da neće moći spašavati živote ukoliko ćemo imati neodgovorne građane. Poruka svih nas je dakle nulta tolerancija za sve one koji ne poštuju ono što donose Kantonalni štab civilne zaštite, ono što preporuča vlada i krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne pomoći.

Prema riječima ministra zdravstva, rada i socijalne pomoći HNK-a Gorana Opsenice, Krizni štab tog ministarstva formiran je  4. februara ove godine i pred njim je stajao golem zadatak da jedan “mirnodopski zdravstveni sistem pripremi na strašni, nikad ranije viđeni scenarij”.

“Odgovorno tvrdim da smo u tome uspjeli i sve što je vezano za zdravstveni sistem u okviru ove krize, od izbora klinike koja će biti izolator, do pravila ponašanja, postupanja, protokola, dokumenata, izolacije i samoizolacije je produkt rada Kriznog štaba Ministarstva zdravstva”, poručio je ministar Opsenica.

(Fena)