Potvrđena dva nova slučaja infekcije virusom covid-19 u HNK-u

U protekla 24 sata u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 32 osobe testirane su na prisustvo virusa covid-19, a dva testa bila su pozitivna.

Jedna zaražena osoba je iz Mostar, druga iz Konjica, i oba slučaja povezana su s već poznatim žarištima infekcije u ta dva grada, rekao je je direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK-a prim. dr. Nermin Avdić.

“Mislim da je to dobra vijest i mislim da smo na dobrom putu da dva klastera u Konjicu i Mostaru suzbijemo. Optimizam ne smije biti prevelik, jer znamo da se kasnije mogu javiti sekundarni kontakti, ali smo zadovoljni jer smo očekivali neke možda i lošije rezultate”, istaknuo je dr. Avdić.

On je pozvao sve sekundarne i tercijarne kontakte, koji su bili u kontaktu s osobama iz mostarskog i konjičkog klastera, da se stave u 14. dnevnu samoizolaciju.

Dr. Avdić osvrnuo se i na zdravstveno stanje prvozaraženog u Mostaru. Po njegovim riječima, radi se o muškoj osobi, starijoj od 50 godina, koja nije imala drugih hroničnih oboljenja.

“Njegovo stanje je nepromijenjeno od jučer. To stanje mi nazivamo srednje-teško. Pacijent je na respiratoru i nije bilo promjena u odnosu na juče”, dodao je.

O naredbama koje je propisao Kantonalni štab civilne zaštite HNK-a govorio je kantonalni ministar unutrašnjih poslova Slađan Bevanda, koji je istakao da se naredbe uglavnom poštuju.

Po njegovim riječima, proteklih dana policija je na području HNK-a obavila više od hiljadu provjera osoba koje su dobile rješenje o samoizolaciji, te je zabilježeno 67 slučajeva kršenja samoizolacije.

Ministar Bevanda pojasnio je da će osobama s rješenjem o samoizolaciji, ako ih se zatekne na javnom prostoru, policija propisati novčanu kaznu od 500 maraka. U slučaju da te osobe odbiju vratiti se u samoizolaciju, policija će ih uhapsiti, te im prijeti kazna zatvora od jedne do osam godina, dodao je.

Kantonalni ministar unutrašnjih poslova podsjetio je da je od juče u HNK-u na snazi zabrana kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina, te je pozvao sve građane da poštuju tu zabranu kako bi policija imala što manje posla.

Kako je rekao, prekršiocima te naredbe, takođe, prijeti novčana kazna od 500 maraka.

Darko Juka iz Štaba civilne zaštite HNK-a apelovao je na sve građane da poštuju znaredbe Kantonalnog štaba civilne zaštite HNK-a kako bi se spriječio “italijanski scenarij” u Bosni i Hercegovini.

Prim. dr. Nermin Avdić ponovio je kako je primarni cilj usporiti širenje epidemije, a restriktivne mjere pokazale su se kao najbolji način borbe protiv epidemije novog koronavirusa.

“Ne možemo zaustaviti epidemiju. Možemo je samo usporiti, tako da uvijek imamo otprilike isti broj oboljelih kojim možemo pružiti potrebnu ljekarsku pomoć, a ne da u jednom trenutku imamo 200 ili 300 pacijenata s teškim oblicima “, poručio je.

(Fena)