UIO: Carinjenje roba bez zastoja, poštuju se preporuke zbog koronivirusa

Carinjenje roba u svim carinskim ispostavama širom Bosne i Hercegovine odvija se potpuno normalno i bez zastoja,potvrđeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje u Bosni i Hercegovini (UIO BiH).

Takva je situacija i u carinskoj ispostavi Sarajevo, gdje se pošiljke, bilo da je riječ o uvoznom ili izvoznom carinjenju, obavljaju u najkraćim mogućim rokovima.

Prioritetno se ocarinila i oprema međunarodne organizacije IOM, kojim bi se hitno formiralo karantinsko naselje za 1.000 ilegalnih mignranata.

“Carinski postupak je završen u roku kraćem od sat vremena, jer je riječ o vrsti robe čiji ulazak u BiH zahtijava brzo reagovanje”, saopšteno je iz UIO.

Naglašavaju da su od samog početka krizne sitacije uzrokovane virusom Covid 19 u stalnom kontaktu s Koordinacionim tijelom BiH za zaštitu i spašavanje i Ministarstvom bezbjednosti BiH, jer je, kako dodaju, zajednički cilj promptno reagovanje u svim situacijama koje to zahtijevaju.

UIO je do sada izvršila sve preporuke nadležnih institucija i organizovala rad svih svojih zaposlenih na način da poslovni procesi teku potpuno normalno i bez zastoja.

“Sve ovo je bilo posebo važno iz razloga što od rada UIO zavisi fiskalna stabilnost cijele Bosne”, navode u saopštenju.

Ističu da je zato neophodno da se što prije usvoji budžet za sve institucije na nivou BiH, pa tako i UIO, kako bi se moglo nesmetano odvijati funkcionisanje i ispunjavanje svih obaveza.

UIO je aktivirala poseban Operativni štab u sjedištu, te još četiri operativna štaba u svakom regionalnom centru (Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla), koji imaju dežurstva svaki dan, 24 sata dnevno, a putem kojih se informacije s terena i problemi s kojima su sureću službenici UIO u okviru vršenja svojih poslova prenose do rukovodstva UIO, kako bi se hitno moglo regovati tamo gdje je to potrebno.

Direktor UIO je donio naloge za postupanje, na onovu kojih su svi rukovodioci Uprave dužni biti na poslu svaki dan, te su bili u obavezni organizirati posao na način da se svi poslovni procesi odvijaju bez zastoja, što je i učinjeno. 

Cilj UIO je, kako dodaju, da se pruži puna podrška svakom pojedincu u Upravi i da se u najvećoj mogućoj mjeri zaštiti zdravlje svih zaposlenika, zdravlje njihovih porodica i svih osoba s kojima dolaze u kontakt. U tom smislu, preduzete su aktivnosti na obezbjeđivanju što većih količina zaštitne opreme i sredstava za higijenu i vrši se dezinfikovanje radnih prostorija UIO.

Rukovodstvo UIO je poslalo i pismo podrške svim službenicima, jer jedino zajedno, bez širenja panike, mogu pobijediti ovu tešku situaciju.

V. B.

(NovaSloboda.ba)