Humanost na djelu: Vidljivi rezultati tima volontera OFF-A

Odluka mladih ljudi okupljenih oko Omladinskog Film Festivala (OFF) da formiraju timove volontera za pomoć starijim i ugroženim osobama u Kantonu Sarajevo već prvih dana od početka akcije dala je velike rezultate.

Za nepuna dva dana, preko 80 građana se obratilo za pomoć, a izvršeno je i preko 30 intervencija. Svakodnevno na terenu boravi 30 volontera, mladih ljudi, koji žele pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Broj poziva raste iz sata u sat. Pozivi pristižu iz svih dijelova KS. Jutros je primljeno je 37 poziva i sve intervencije su izvršene.

Timu volontera se pridružio i “Tim iz Udruženja za sistemsku praksu i terapiju (USPIT), koje je strukovno udruženje koje okuplja sistemske porodične savjetnike, psihoterapeute i supervizore sa područja cijele BiH. U Kantonu Sarajevo su dio tima OFF-a i rade intervencije i pozive prema građanima koji imaju potrebu za razgovorom tokom izolacije i konstantnog boravka u kući.

Ono što ih trenutno usporava u obavljanju posla su nedostatak i troškovi nabavke zaštitnih maski i rukavica, koje, za sada, volonteri plaćaju iz vlastitih džepova. Rad ovog humanog tima bi bio mnogo olakšan kada bi imali pomoć od nekih istitutucija, u vidu nabavki neophodnih zaštitnih sredstava i sredstava za dezinfekciju.

“Biti human, osjećajan i velikodušan posebno su cijenjene vrline. Mi smo oslonac starijim osobama, ljudima koji nisu u mogućnosti da se kreću i da sami brinu za sebe. Pridružite se i vi timu mladih OFF volontera te, na taj način doprinesite zajednici zajedno sa nama”, kažu iz Omladinskog Film festivala.

(NovaSloboda.ba)