Pretežno oblačno, popodne kiša i snijeg

Jutros je u Bosni oblačno sa slabom kišom, na planinama sa slabim snijegom. U Hercegovini je djelomično vedro.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -5 stepeni, Ivan Sedlo i Sokolac 1, Bihać 2, Prijedor, Sanski Most i Srebrenica 3, Bugojno, Doboj, Gradačac, Sarajevo i Tuzla 4, Banja Luka, Bijeljina, Livno, Zenica i Zvornik 5, Široki Brijeg 6, Grude 7, Trebinje 11, Neum 1, Mostar 13 steepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U Bosni u nizinama će uglavnom padati slaba kiša, a u višim područjima slab snijeg. U večernjim satima slabog snijega može biti i u nizinama.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 3 i 8, na jugu zemlje od 14 do 18 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Pogoršanje praćeno padavinama uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika i meteoropata.

Pojačan osjećaj hladnoće, usljed nižih temperature i većeg sadržaja vlage u vazduhu, mogao bi loše djelovati na osobe sa kardiovaskularnim problemima, astmatičare i reumatičare.

Neophodno je povesti računa o prikaldnom oblačenju i umanjiti aktivnosti.

—–

BIHAMK

Na ulazu u BiH na GO Gradiška duga kolona teretih vozila

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske. Izuzetak su granični prelazi Karakaj, Vardište i Rača koji ostaju otvoreni samo za robni saobraćaj.

Zbog sprečavanja širenja koronavirusa Hrvatska i Crna Gora zatvorili su granične prelaze prema Bosni i Hercegovini. Ulazak u te zemlje dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Na ulazu u našu zemlju duga je kolona teretnih vozila na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Od puteva sa aktuelnim radovima u našoj zemlji izdvajamo puteve: Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Trnovo (Krupac), Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor, Grude-Ljubuški i Jablanica-Mostar (Potoci).

Na snazi je zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Federacije BiH, a od danas (22.03.) je na snazi potpuna zabrana kretanja od 18 do 05 sati. Na području RS-a zabranjeno je kretanje starijim od 65 godina, od 20 do 05 sati na snazi je potpuna zabrana kretanja. Apelujemo na vozače da i unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Saobraća se po suhom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.04.,saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)