Hrvatska uvodi zabranu napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta

Nacionalni štab Civilne zaštite RH najavio je u ponedeljak odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta u sklopu borbe protiv širenja epidemije koronavirusa.

“Broj zaraženih raste, očekujemo dalji rast, ovo su nužne mjere. Bitno je da su izuzeti iz toga oni koji su bitni za saobraćaj i kretanje robe i opskrbe – dnevne migracije u bitnim službama, dostavu lijekova, komunalne djelatnosti, snabdijevanje gasom i strujom, novinari, hitna medicinska pomoć”, rekao je Davor Božinović, voditelj Štaba i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske.

Svaki put kad vidimo da se neka mjera krši, donijećemo još strožije mjere, naglasio je.

“Ono što je cilj, širenje zaraze se može spriječiti samo ako se boravi u kući. Stoga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao posebnu preporuku o tome kako bi se ljudi u kućanstvima trebali ponašati kako ne bi širili zarazu”, rekao je Božinović, prenosi Hina.

Na pitanje smiju li se vratiti Zagrepčani koji su pobjegli od potresa, Božinović je ocijenio da broj građana nije toliko velik.

“To je refleksna reakcija, ima ih više nego što smo očekivali. Ti građani će se moći vratiti, odluka može stupiti na snagu odmah, ali daćemo vremena tokom dana da se vrate kući”, rekao je Božinović i dodao da povratak tih građana neće biti upitan.

(Fena)