Nove naredbe Kriznog štaba CZ HNK-a

Kantonalni štab CZ HNK-a izdao je danas naredbu svim zdravstvenim ustanovama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona da otvore telefonske linije za građane, koje moraju biti javno objavljene i dostupne 24 sata, u svrhu pružanja zdravstvenog savjetovanja i psihosocijalne pomoći.

Naređuje se taxi vozačima na području Hercegovačko-neretvanskog kantona da u    automobilima mogu prevoziti samo jednu osobu, s tim da ta osoba sjedi na sjedištu iza vozača uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu (maska i rukavice) za vozača i putnika.

Naređuje se zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području HNK (osim onkološkim i drugim težim bolesnicima kojima je potrebna redovna  medicinska terapija u zdravstvenim ustanovama).

Naređuje se rukovodstvu Ošte bolnice Konjic, da s obzirom na trenutno epidemiološko stanje u opštini Konjic, osiguraju uslove zbrinjavanja i liječenja lakših i srednjih oblika bolesnika u sklopu svoje ustanove, oboljelih od koronavirusa  (COVID 19).

Naređuje se pravnim subjektima, koji su na osnovu naredbe od 20.3.2020. godine izuzeti od zabrane rada, da su dužni organizovati radno vrijeme do 17 sati.

(NovaSloboda.ba)