Pretežno oblačno s kišom i snijegom

Jutros je u Bosni bilo oblačno vrijeme sa slabim snijegom, a u Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -13 stepeni, Ivan Sedlo -6, Bugojno, Drvar, Jajce i Livno -3, Bihać, Gradačac, Sanski Most, Sarajevo, Tuzla i Zenica -2, Široki Brijeg 3, Grude 4, Mostar 5, Neum i Stolac 6 stepeni.

Danas u ranim jutarnjim satima prolazno slab snijeg u Bosni i sjeveru Hercegovine. U Bosni tokom dana pretežno oblačno sa novim padavinama u drugoj polovini dana. Većinom će padati snijeg ili susnježica. U nizinama ispočetka će padati i slaba kiša koja će preći u susnježicu i snijeg. U većem dijelu Hercegovine malo do umjereno oblačno i sunčano. Više oblačnosti na sjeveru i istoku Hercegovine.

Vjetar u Bosni umjerene jačine sjevernog smjera, povremeno sa jakim udarima. U Hercegovini bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između -2 i 4, na jugu od 5 do 9 stepeni, .saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je nepovoljna.

Povećano naoblačenje, padavine i tmurno vrijeme, uz osjetnije zahlađenje, kod hroničnih bolesnika uzrokovaće tegobe, pretežno u vidu reumatskih bolova, glavobolje, promjene raspoloženja.

Osjećaj hladnoće će, takođ, biti izraženiji, stoga je preporučljivo prikaldno se obući i posvetiti pažnju zaštiti od niskih temperatura tokom cijelog dana, naročito astmatičari i osobe sa ishemijskim problemima.

—–

BIHAMK

Duga kolona teretnih vozila na ulazu u BiH na GP Bosanska Gradiška

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske. Izuzetak su granični prelazi Karakaj, Vardište i Rača, koji ostaju otvoreni samo za robni saobraćaj.

Zbog sprečavanja širenja koronavirusa Hrvatska i Crna Gora zatvorili su granične prelaze prema Bosni i Hercegovini. Ulazak u te zemlje dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Na ulazu u našu zemlju duga je kolona teretnih vozila na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Na snazi je zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Federacije BiH, a potpuna zabrana kretanja na snazi je u vremenu od 18 do 05 sati. Na području RS-a zabranjeno je kretanje starijim od 65 godina, dok je potpuna zabrana kretanja na snazi od 20 do 05 sati. Apelujemo na vozače da i unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

————————————————-

Ugaženog snijega na kolovozu ovog jutra ima na putevima u višim predjelima centralne, jugozapadne i istočne Bosne, pa vozače na ovim dionicama pozivamo na maksimalno opreznu vožnju.

Upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.04.,saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)