Festival MESS se pridružio bh. teatarskim kućama u online emitovanju kulturnih programa

Obzirom na novonastalu situaciju u državi, ali i čitavom svijetu, a uzorkovanu pandemijom COVID-19, sve planirane kulturne aktivnosti i realizacija sadržaja unutar teatarske i kulturne zajednice su obustavljene.

Ipak, umjetnici i umjetnice su odlučili da nađu način kako da dane ispunimo kulturom, pa su pozorišta u Bosni i Hercegovini, jedno po jedno počela da online emituju svoje predstave i druge kulturne sadržaje u okviru njihovih aktivnost. Tome se pridružio i Festival MESS, počevši sa emitovanjem svojih koprodukcijskih predstava na fb stranici Festival MESS, youtube kanalu MESS TV, te MESS vimeo kanalu.

Prva predstava koju će publika imati priliku pogledati je predstava „Pobunjenik M.K.“, reditelja Nermina Hamzagića, a nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS, te uz podršku East West Centra Sarajevo. Ova predstava je svoju premijeru doživjela u aprilu 2014. godine, na sceni Narodnog pozorišta i dugo godina je bila jedna od redovnih repertoarskih predstava. U predstavi igraju: Dženana Džanić, Maja Izetbegović, Enes Salković, Aleksandar Seksan, Vedrana Božinović i Amar Selimović, a autorski tim čine: Asja Krsmanović (dramatizacija i dramaturgija), Thomas Steayert (koreografija), Adisa Vatreš Selimović (scenografija), te Vanja Ciraj i Irma Saje (kostimografija).

Ovo je prva u nizu aktivnosti koju Festival MESS planira realizovati u svojoj kulturnoj kampanji, a pod sloganom #duringthismessmoveless. Pored emitovanja teatarskih predstava, Festival MESS će organizovati i druge kulturne sadržaje, u koje će biti uključeni umjetnici i umjetnici, a koji su dio ovogodišnjih planiranih aktivnosti MESS-a.

(NovaSloboda.ba)