Prvi smrtni slučaj koronavirusa u HNK-u: Preminuo vozač direktora “Igmana” iz Konjica

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu u utorak je zabilježen prvi smrtni slučaj od koronavirusa, izvijestio je danas Štab civilne zaštite HNK-a.

Riječ je o 53. godišnjem muškarcu iz Konjica, vozaču direktora kompanije Igman iz Konjica, koji je u subotu primljen na Kliniku za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru s obostranom upalom pluća”, kazao je novinarima direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK-a Nermin Avdić.

“Uprkos svim naporima zdravstvenih radnika, pacijent iz Konjica je, nažalost, preminuo”, kazao je Avdić i dodao kako je u veoma teškom stanju i prvozaraženi muškarac iz Mostara.

“Prvozaraženi pacijent je, takođe, na respiratoru i u dosta je teškoj situaciji, ali na Infektivnom odjelu čine sve što je u njihovoj moći i trebamo biti optimisti”, poručio je Avdić.

Prema njegovim riječima, na području HNK-a u posljednja 24 sata zabilježeno je pet novih slučajeva zaraze covidom-19, od kojih je jedan u Mostaru, a četiri u Konjicu i oni nisu u teškom stanju.

Na području HNK-a, kako je kazao, do sada su registrovana ukupno 22 slučaja koronavirusa.

Pročelnica Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB-a Mostar Maja Ostojić istakla kako se trenutno testiraju tri uzorka, čiji rezultati se očekuju tokom dana, te dodala kako se u pojedinim slučajevima vrše i retestiranja.

“Novozaraženi pacijent iz Konjica u prvom testiranju je bio negativan, ali smo ga naručili na retestiranje i u drugom testiranju je bio pozitivan”, ustvrdila je Ostojić.

Direktor Avdić pojasnio je kako se ne radi o tome da je test loše urađen, nego da je urađen prerano.

(Fena)