Vanredna sjednica VM BiH o Nacrtu zakona o budžetu za 2020. godinu

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas će na vanrednoj sjednici razmatrati Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodne obaveze za 2020. godinu, koji je predložilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda nedavno je, u pisanoj izjavi za javnost, podsjetio da je Odluka o privremenom finansiranju za prvi kvartal na snazi do 1. aprila ove godine i da su sva plaćanja u zakonskim okvirima, ali da privremeno finansiranje ima određena ograničenja.

Bevanda očekuje da će nakon izjašnjavanja u Vijeću ministara BiH, nacrt budžeta biti upućen ustavnom predlagaču – Predsjedništvu BiH, a potom i Parlamentarnoj skupštini BiH, koja daje konačnu riječ.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u ponedeljak je u saopštenju za javnost, između ostalog, naveo da je odgovornost Vijeća ministara BiH, Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH da hitno usvoje redovni budžet na državnom nivou za 2020. godinu.

Dodao je da bi to otklonilo ograničenja svojstvena privremenom finansiranju, a koja mogu ozbiljno utjecati na sposobnost BiH da adekvatno odgovori na krizu zbog koronavirusa ili bilo koju drugu vanrednu situaciju s kojom se BiH može suočiti.

“Nepostojanje budžeta bi, takođe, uticalo na sposobnost bh. institucija da provode svoje ustavne i zakonske obaveze, uključujući i organizaciju opštinskih izbora u oktobru 2020., kao i mnoga druga značajna pitanja”, navedeno je u saopćenju iz OHR-a.

Prema najavi objavljenoj na web stranici Vijeća ministara BiH, danas bi na sjednici trebao biti razmatran i Prijedlog odluke o privremenom prekidu izdavanja viza u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine, kao i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

(Fena)