Bach: Ne mogu obećati idealna rješenja

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Thomas Bach obratio se sportistima  putem videa i zamolio ih za razumijevanje u vezi s izmjenom termina Olimpijskih igara i povezanim promjenama u reorganizaciji.

Smatra da u ovom trenutku ne može obećati idealna rješenja.

“Učinićemo sve da  da pripremimo najbolje moguće igre. Za sportiste koji čekaju nove pripreme, trenutno je  najvažniji novi termin održavanja igara. To još nije slučaj, jer se MOK s japanskim vlastima i organizatorima samo dogovorio da se igre odgode za najkasnije u ljeto 2021. godine. Dajte nam vremena da provjerimo sva otvorena pitanja i pronađemo sve dijelove u ovoj slagalici”,  rekao je 66. godišnji Nijemac i dodao da su Ljetne olimpijske igre “najsloženiji događaj na planeti”.

Kaže, da je promjena datuma za sve koji su uključeni ekstremni izazov.

Istovremeno je od sportista zatražio pomoć u zakazivanju i reorganizaciji.

“Dajte nam svoj doprinos i sve informacije koje su nam potrebne, kako bismo pronašli najbolja rješenja”, rekao je bivši olimpijski prvak iz 1976. godine, pozivajući sportiste da budu ujedinjeni i fleksibilni.

Prema njegovim riječima, igre mogu biti praznik nakon što prestane pandemija, koja  nije viđena do sada, “kao i potvrda olimpijskog duha koji nas sve ujedinjuje”.

(Fena)