Crnogorska opština Tuzi na granici s Albanijom centar epidemije

Jedna od najmanjih u Crnoj Gori, opština Tuzi na samoj granici s Albanijom, našla se u utorak u centru epidemije koronavirusa, pošto je Institut za javno zdravlje registrovao 15 slučajeva zaraze u opštini s oko 12 hiljada stanovnika, većinom Albanaca i Bošnjaka.

“Od 34 ispitana uzorka, 18 uzoraka bilo je pozitivno, od kojih su 15 iz Tuzi. Situacija je jako opasna. Radi se o jako infektivnom virusu, koji se jako lako širi i može zaraziti veliki broj ljudi”, saopštio je direktor Instituta Boban Mugoša.

On je najavio za srijedu istraživanje širine epidemije u Tuzima, te je apelovao na stanovništvo tog područija da ne izlazi iz kuće, a da se “oni koji imaju bilo kakve simptome poput prehlade izdvoje u posebne sobe”.

Podpredsjednik crnogorske vlade Milutin Simović, koji predvodi Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti, rekao je da je sinoć počela borba za Tuzi i za cijelu Crnu Goru.

“Građani Tuzi i širom Crne Gore uvijek su bili i mudri i kadri, da istrpe i da prežive, a posebno kada je bivalo teško i kada je bilo najteže. Ovo je bitka koju noćas počinjemo. Moramo je pobijediti za dobro građana Tuzi i za dobro svih građana Crne Gore“, rekao je Simović, prenosi Hina.

(Fena)