Smijenjen Krizni štab FBiH zbog neefikasnosti, počinje nabavka medicinske opreme

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, kazao je danas da je smijenjen raniji Federalni štab, koji je brojao 21 osobu, a nije bio efikasan i nije odgovorio na postavljene zadatke.

Imenovan je novi krizni štab i on sada broji sedam članova. U saopštenju iz Vlade je navedeno da je za komandanta Federalnog štaba civilne zaštite postavljena zamjenica premijera FBiH i federalna ministrica finansija Jelka Milićević. Vlada je za načelnika imenovala direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, a za članove – direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisa Ajdinovića, zamjenika direktora Federalne uprave policije Ensada Kormana, direktora Zavoda za javno zdravstvo Davora Pehara, direktora Federalne direkcije robnih rezervi Tonču Bavrku, sekretara Crvenog krsta FBiH Namika Hodžića, te pomoćnike direktora Federalne uprave civilne zaštite Sanitu Alagić i Mustafu Kadribegovića.

“Očekujemo i tražimo da bude mnogo efikasniji. Federacija radi intenzivno na prikupljanju podataka svih opština i kantona i krećemo u masovne nabavke svih medicinskih sredstava respiratora, testova, medicinske opreme. Tada ćemo moći građanima FBiH garantovati veći nivo zdravstvene zaštite“, kazao je Novalić.

EP BiH je već uvela mjeru da nikome neće biti isključena struja za vrijeme krize, ko može neka plaća, jer iz toga se našim rudarima isplaćuje plaća. 

Kako će se raspoređivati sredstva od EU, bilo je jedno od pitanja, na šta je premijer kazao da će se dijeliti prema broju stanovnika.

“Razgovarao sam sa ambasadorom Sattlerom i EK je proširila pomoć na 80 miliona eura i biće uključena pomoć malim i srednjim preduzećima. Zavod za javno zdravstvo će raspoređivati na osnovu pandemije, odnosno broja zaraženih”, kazao je Novalić.  

Premijer je najavio da nijedna stavka u budžetu neće ostati ista.

Novalić je odgovorio i na pitanje o moratoriju na kredite svim fizičkim licima, te da banke tvrde da će odlučivati o zahtjevima.

“Imali smo sastanak sa svim bankama, gdje smo se složili da dođe do moratorija za sve građane osim za one koji ne žele prekinuti plaćanje. Sutra ćemo na jednu od ovih konferencija dovesti predstavnika Agencije za bankarstvo da pojasni da li se klijent javlja banci ili banka klijentu”, kazao je Novalić. 

On je istakao da neće doći do kašnjenja isplate penzija i socijalnih davanja.