U Africi 44 od 54 države objavile slučajeve koronavirusa

Broj slučajeva koronavirusa u Južnoj Africi skočio je na 709, saopštio je u srijedu ministar zdravstva, dok se ta zemlja s najviše zaraženih u Africi priprema na stroge restriktivne mjere koje počinju od petka.

Ministar Zweli Mkhize ukazao je na državnoj televiziji na “intenzivno lokalno širenje” zaraze u pokrajini Slobodna država među ljudima koji su prisustvovali crkvenom skupu, nakon koga  je javljeno o pet slučajeva virusa. Svih petoro su ljudi koji su nedavno putovali van zemlje. Sada je tu registrovano skoro 30 slučajeva.

Broj zaraženih širom Afrike sada iznosi znatno više od  2.400 ljudi. Nakon što je Libija objavila svoj prvi slučaj, 44 od 54  afričke zemlje sada imaju slučajeve koronavirusa.

One koje nisu registrovale slučajeve zaraze su Mali, Gvineja-Bisau, Sijera Leone, Južni Sudan, Burundi, Malavi, Bocvana, Komoro, Lesoto i Sao Tome i Principe, sudeći prema podacima afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Neke od tih zemalja imaju najkrhkije sisteme zdravstvene zaštite na kontinentu.

Kongo je  posljednja afrička zemlja koja je zatvorila granice, nakon trećeg prijavljenog smrtnog slučaja. Ta velika zemlja ima jedan od najslabijih sistema zdravstvene zaštite u Africi, i borila se s drugom vanrednom situacijom na polju javnog zdravstva – smrtonosnom epidemijom ebole na istoku zemlje.

Iako je ta epidemija sada na pragu okončanja, Kongo se, takođe, suočava s velikom epidemijom ospica.

Etiopska vlada je poručila Grupi sedam industrijskih sila da je Africi potreban paket hitne finansijske pomoći od 150 milijardi dolara, “jer COVID-19 predstavlja egzistencijalnu prijetnju ekonomijama afričkih zemalja”, prenosi AP.

(Fena)