U Carinskoj ispostavi Doboj oduzeta roba u vrijednosti od 458.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oprezivanje privremeno oduzeli su veću količinu tekstilnih proizvoda u Carinskoj ispostavi Doboj, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 458.000 KM. Bez obzira na vanrednu situaciju u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina, uzrokovanu epidemijom Covid 19, službenici UIO provode redovne kontrole roba koje se uvoze BiH.

Prilikom detaljnog pregleda pošiljke robe prijavljenje za konačno carinjenje u Carinskoj ispostavi Doboj, službenci Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, u saradnji sa carinskim službenicima regionalnog centra Tuzla, pronašli su veću količinu neprijavljene robe. Radilo se o 25.088 komada raznih tekstilnih proizvoda, koji nisu bili navedeni u dokumentaciji potrebnoj za uvozno carinjenje robe. Ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe, koja se pokušala prokrijumčariti na tržište Bosne i Hercegovine, iznosi oko 458.000 KM, saopšteno je iz UIO BiH. 

Shodno uputstvimaTužilašttva BiH, protiv pravnog i odgovornog lica preduzete su zakonom predviđene mjere i radnje. Prilikom provođenja spomenutih aktivnosti, korištena je specijalizovana oprema za pregled vozila, donirana UIO putem programa EXBS od strane Vlade SAD.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda.ba)