Dalibor Drlje: Koronavirus ujedinila Mostar!

Ono što nije uspjelo godinama, u stvari sad već više od četvrt stoljeća, uspjelo je sad. Koronavirus je zapravo ujedinila Mostar!

Iako nikada nisam sumnjao u ljudskost, humanost, dobrotu i kvalitetu naših ljudi, oni su sve to pokazali sada – u najtežem trenutku nakon rata, pokazali su veliku disciplinu.

Mostar se trenutno suočava sa “nevidljivim neprijateljem”. Neprijateljem koji je zajednički! Neprijateljem koji je jako opasan i smrtonosan. Jedini način u borbi protiv njega je stroga disciplina, koju moram pohvaliti pokazuju svi građani Mostara. I Hrvati i Hrvatice, i Bošnjaci i Bošnjakinje, i Srbi i Srpkinje i svi ostali.

Pokazana je velika solidarnost. Ljudi se uglavnom pridržavaju strogo zadatih naredbi. Nalaze se u kućama. Izlaze kad baš moraju. Poštuje se policijski sat. Postajemo primjer u svijetu. Iako već imamo nekoliko teško oboljelih u gradu, i već dva klastera koronavirusa, situacija je izuzetno ozbiljno shvaćena i ako se ovako nastavi uopštće se ne bojim.

Bilo je par negativnih slučajeva. Pojedine osobe koje su zaražene doživjele su svojevrsni linč preko društvenih mreža. To nije dobro. To nije ljudski. Svakoga je moglo potrefit i svako se mogao razboljeti. A ako ti oboljeli ne govore istinu, to će utvrditi nadležni organi. Pustimo institucije da rade svoj posao, nemojmo odmah osuđivati ljude. A ako su krivi, za to će odgovarati. Nemojmo ih odmah osuđivati i razapinjati. Ne pada mi na pamet braniti nekoga ako je u ovim trenucima napravio neki nepromišljen potez i ugrozio nečiji život. To je za svaku osudu. Ali, isto tako nisam za ovo što se radilo, jer nije još ništa konkretno i činjenično poznato. Takve stvari dovode do nervoze. Trebamo ostati smireni i pribrani.

Druga stvar koja je bila loša po meni su pojedinci / pojedinke koje nisu poštovale samoizolaciju. Te osobe treba najstrože kažnjavati. I MUP za sada odlično radi svoj posao. Te osobe su dobile kazne i sada ne izlaze van kuća.

Ovim putem, još jednom apelujem na sve građane i građanke Mostara da ostanu pribrani, smireni, pozitivni i optimistični, te da se strogo pridržavaju naredbi i uputstava naših ljekara i nadležnih štabova. Koristim priliku da se zahvalim i svim ljekarima, zdravstvenim ardnicima, policajcima, civilnoj zaštiti na onome što rade. Oni su naši junaci. A junaci su i svi koji sudjeluju u ovome i daju doprinos ostajući kući. Ovo možemo pobijediti jedino zajednički.

Neprijatelj jest nevidljiv, ali nije nepobjediv.

I da, izbori u Mostaru…. to više i ne spominje. Iskreno se nadam i uvjeren sam kako ćemo ovu pandemiju pobijediti što prije i sa što manjim posljedicama, te da ćemo što prije opet pričati o izborima. Pozitivan sam i optimističan. Vjerujem da ćemo izbore imati već ove godine i da će biti održani oktobru. To znači da ćemo pobijediti zajednički KORONAVIRUS i da će građani Mostara, nakon dvanaest godina, ove godinu ponovo imati pravo da biraju i budu birani!