Nove preporuke Štaba CZ HNK-a

Kantonalni štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona donio je nove preporuke.

Preporučuje se vlasnicima prevozničkih firmi, kao i privatnim prevoznicima da svoj rad, koji je u ovom stanju zbog snabdijevanja potrebnim namirnicama i drugim neophodnim sredstvima bitan, organizuju na način da vozačima između i nakon vožnji, omoguće da odmah ne idu u krug porodice, nego da borave u samoizolaciji.

Preporučuju se dnevna migriranja međugradska i međumjesna smanjiti na najmanju moguću razinu.

Preporučuje se svim poslodavcima u javnom i privatnom sektoru, kao i privatnim firmama, da gdje je god to moguće, rad organizuju s minimalnim brojem ljudi (po mogućnosti 1 osoba u uredu).

Preporučuje se porodicama u kojima je jedan ili više članova pozitivan na COVID – 19,  da nakon isteka prvih 14 dana samoizolacvije, u samoizolaciji ostanu još 14 dana.

Preporučuje se institucijama ovlaštenim za izdavanje dozvola za  kretanje u vrijeme policijskog sata da dozvole izdaju isključivo onim osobama kojima su nužne za njihov rad i funkcionisanje.

Kantonalni štab civilne zaštite, s ciljem sprečavanja širenja COVIDA – 19, razmatrao je mogućnost uvođenja karantina u jedinicama lokalne samouprave, ali i na području cijelog kantona.

Za sutra je zakazan zajednički sastanak predsjednika Vlade i načelnika štabova civilne zaštite HNK- s gradonačelnicima i načelnicima opština i načelnicima gradskih i oštinskih štabova civilne zaštite u HNK-u, na kome će zajednički biti razmotrena ova mogućnost.

(NovaSloboda.ba)