OC CZ HNK-a: Poštuju se mjere samoizolacije

Kantonalni štab civilne zaštite, s ciljem sprječavanja širenja korona virusne infekcije u HNK-u, donio je naredbe o zabrani posjeta i izlazaka svih migranata u svim izbjegličko-prihvatnim centrima, privremenim prihvatnim centrima i azilantskom centru na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, a zabranjen je i rad privatnih stomatoloških ordinacija i privatnih zubotehničkih laboratorija.  

Neum

U kontaktu sa Domom zdravlja Neum, izdata su 3 nova rješenja o samoizolaciji, a za 4 osobe je rješenje isteklo.

Jablanica

Izvršena kontrola lica kojima je određena mjera samoizolacije, a isti su zatečeni na adresi stanovanja uz poštivanje naloženih mjera.

Izvršeno je pranje i dezinfekcija ulica koje su vršili vatrogasci i JKP „Jablanica“ d.d.u selima: Glodnica, Žuglići, Šabančići, Mrakovo, Brgulići,Rodići i Krstac.

Određen je izolatorij u objektu-Dom Samaca, čiji je vlasnik podružnica Hidroelektrane  na Neretvi Jablanica, a koji će služiti za smještaj pacijenata koji nemaju uslove za kućni tretman. 

Prozor Rama

Pripadnici PS Prozor Rama izvršili provjeru za 41 osobu kojima je izrečena mjera samoizolacije i utvrdila da sve osobe poštuju izrečenu mjeru.

Tokom dana, prijavljeno 19 osoba koje su stigle iz inostranstva, te će za njih biti izrečene zdravstvena mjera samoizolacije. Ukupan broj pristiglih osoba iz inostranstva na području opštine je 256. Takođe, u toku proteklog dana 7 osoba prijavilo je boravak na području opštine, a koje imaju prebivalište u drugim opštinama u BiH.

Na području Mostara, Čitluka i Prozora zabilježeno je 7 požara, u kojima je gorila ambalaža, nastrešnica za roštilj, smeće u kontejneru, smreka, trava i nisko rastinje. U selu Ploča (Prozor-Rama) gorila je porodična kuća. Pričinjena je veća materijalna šteta, a srećom, nije bilo povrijeđenih lica.

Na području HNK-a registrovano je jedno krivično djelo i jedan slučaj remećenja javnog reda i mira, a dogodila se i jedna saobraćajna nesreća sa pričinjenom materijalnom štetom.

(NovaSloboda.ba)