Pehar: Više od 30.000 osoba pod nadzorom

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Davor Pehar potvrdio je da je od juče u 18.00 sati do danas u 10.00 sati testirano 18 osoba, a potvrđeno je pet novih slučajeva zaraženih novim kronavisrusom Covid-19.

Četiri su iz Sarajeva i jedan iz Gruda. To znači da je u posljednja 24 sata evidentirano deset novih slučajeva zaraze, a do danas je u Federaciji BiH 517 osoba testirano, dok je prisustvo virusa potvrđeno kod 62 pacijenta.

Pehar je naglasio da je najviše slučajeva u Hercegovačko-neretvanskom kantonu – njih 26, potom u Kantonu Sarajevu – devet, u Zeničko-dobojskom kantonu je osam potvrđenih slučajeva, u Zapadno-hercegovačkom kantonu evidentirano je sedam slučajeva, dok je u Usnko-sanskom kantonu šest oboljelih.

U Bosansko-podrinjskom kantonu su četiri osobe zaražene novim koronavirsuom, u Posavskom i Srednjobosanskom kantonu je po jedan slučaj zaraze, dok do danas nema zabilježenih slučajeva u Tuzlanskom kantonu i Kantonu 10, a tri osobe su preminule u Federaciji BiH od bolesti uzrokovane Covidom-19.

Pod nadzorom je u Federaciji BiH više od 30.000 osoba, a Pehar ocjenjuje da je to veoma uspješna ptouepidemijska mjera koja je provedena na prostoru Federacije BiH, zbog čega je pozvao građane na odgovorno ponašanje i striktno pridržavanje izrečenih mjera samoizolacija te praćenje naredbi nadležnih institucija koje preduzimaju sve mjere u cilju sprječavanja širenja virusa.

Napomenuo je da su naredne dvije do tri sedmice ključne u razvoju ove situacije u smislu pojave koronavirusa i od svih zavisi u kojem smjeru će taj proces ići.

“Ako se budemo odgovorno ponašali, krivulja koja pokazuje razvoj epidemije biće pod manjim kutem i pojavljivaće se manji broj slučajeva. To znači manje opterećenje zdravstva i mogućnost da izbjegnemo scenarij koji već sada nazivamo italijanski, gdje je došlo do opterećenja zdravstvenog sistema”, pojasnio je Pehar.

Zahvalio je građanima koji strpljivo poštuju mjere i naredbe i ponašaju se odgovorno, te je zatražio i od onog manjeg dijela koji nije svjestan u kojoj se fazi borbe protiv koronavirusa nalazimo da promijene taj neodgovorni stav, jer je to ključ uspjeha kako da se što bezbolnije izađe iz ove situacije.

(Fena)