Preduzeće MaCom isporučilo prvu pošiljku od 140 zaštitnih vizira SKB Mostar

Preduzeće MaCom iz Stoca isporučilo je prvu pošiljku od 140 zaštitnih vizira Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, a danas će ih biti isporučeno još 500. Iza cijele inicijative ove pomoći stoje preduzeća Klastera metala i plastike (KMP), a pokrenulo ju je poduzeće MaCom u saradnji s Fakultetom mašinstva, računarstva i elektrotehnike (FSRE) Sveučilita u Mostaru, koji su članice KMP.

U ovom projektu su direktno učestvovale studentice FSRE, koje su na praksi u preduzeću MaCom. Unapređenje i poboljšanje nulte verzije vizira je sugereisano direktno od ljekara SKB Mostar.

U vrlo kratkom vremenu je razvijen vizir, proizvod koji je nužan za zaštitu ljekara. U vremenu od samo dva dana je proizvedena nulta verzija vizira, unapređena i zadovoljava osnovne funkcionalne zahtjeve.

U sljedećim danima biće isporučene i dodatne količine, kojima će biti snabdjevene zdravstvene ustanove koje gravitiraju u SKB Mostar. U prvom koraku su članice klastera (KMP) željele kupiti nešto od zaštitne opreme, ali nakon kratkog istraživanja je  utvrđeno da je skoro pa nemoguće u ovom trenutku pronaći, kupiti i uvesti zaštitnu opremu. Zato su zajednički odlučili pokušat proizvesti ono što je moguće i to u najkraćem vremenu kako bi lijekari imali koliko toliko kvalitetnu zaštitu. Rezultat toga napora je ovaj vizir razvijen, unapređen i isporučen za potrebe zdravstvenog sistema.

(NovaSloboda.ba)