U HNK-u 26 zaraženih koronavirusom, u Mostaru devet

Još su dvije osobe iz Mostara pozitivne na covid-19, što je ukupno devet u tom gradu, a 26 u Hercegovačko-neretvanskokm kantonu, izvijestio je u četvrtak u Mostaru Štabcivilne zaštite HNK-a.

“U protekla 24 sata na covid-19 testirano je ukupno 18 uzoraka, od čega je bilo šest pozitivnih, a dva rezultata odnose se na Mostar”, izjavio je novinarima direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK-a Nermin Avdić.

Od ukupno zaraženih virusom covid-19 u HNK-u, devet registriranih pacijenata je iz Mostara i 17 iz Konjica.

“U Mostaru smo do sada razvili dva klastera, jedan u SKB-u Mostar i jedan na aerodromu. U klasteru koji je vezan za SKB Mostar imamo 6 pozitivnih slučajeva, a u onom vezanom za aerodrom dva”, ustvrdio je Avdić.

Istakao je da se u izolacijskom bloku Klinike za infektivne bolesti u Mostaru trenutno nalazi sedam bolesnika, od kojih su tri na respiratoru, jedan je na kisiku, dok su ostali u poboljšanju, odnosno u fazi oporavka. Ostali oboljeli su u kućnoj izolaciji.

Po njegovim riječima, epidemiološki tim trenutno pojačan je s još dva epidemiologa.

“Sada imamo jedan solidan tim, koji ne samo da funkcioniše u Mostaru, nego na čitavom području HNK-a i na neki način imamo mogućnost da pomognemo i drugima”, kazao je Avdić.

Dodao je kako se očekuju dodatne količine testova.

“Informisan sam da ćemo dobiti dodatne količine testova, dakle sve što je neophodno da bi se izvršilo testiranje, i mislim da ćemo ih znati dobro i kvalitetno iskoristiti”, poručio je dr. Avdić.

O provođenju propisanih naredbi Štaba civilne zaštite HNK-a govorio je načelnik Sektora uniformisane policije županijskog MUP-a Branko Drinovac, koji je kazao kako su u protekla 24 sata policijske uprave u tom kantonu  zaprimile 275 rješenja o samoizolaciji u trajanju od 14 dana, tako da se ukupan broj do sada izdatih rješenja popeo na 1678.

“Juče je obavljeno 697 kontrola i zabilježeno 7 prekršilaca koji nisu poštovali mjere izolacije, a podaci o tome dostavljeni su inspekcijskim službama na dalje postupanje”, kazao je Drinovac.

U istom periodu, kako je dodao, zabilježena su i dva prekršioca koja nisu poštovali radno vrijeme i njima su uručeni prekršajni nalozi u iznosu od 500 maraka.

Naglasio je kako je broj osoba kojima je istakla samoizolacije 84.

MUP će nastaviti pojačane mjere kontrole vozila i kretanja i u budućem periodu i očekuje dalju saradnju i poštivanje propisanih mjera, poručio je Drinovac.

Prvi slučaj zaraze u HNK-u zabilježen je 17. marta u Mostaru, a prvi smrti slučaj prouzrokovan koronavirusom registrovan je u utorak kada je preminuo 53.godišnji muškarac iz Konjica.

(Fena)