EU obezbijedila prva 2 miliona eura za hitne medicinske potrebe u BiH

0038761214465 Sulejman Omerbasic

EU ambasador u BiH Johann Sattler i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera potpisali su paket finansijske pomoći u vrijednosti od 2 miliona eura za hitne medicinske potrebe Bosne i Hercegovine u odgovoru na COVID-19. Finansijski paket je namijenjen kupovini 80 respiratora, kompleta za testiranje i osobne zaštitne opreme.

“Bosna i Hercegovina ima velike potrebe u borbi protiv koronavirusa. Moja poruka je: Evropak unija, i ja kao njen ambasador u BiH, spremni smo pomoći Bosni i Hercegovini. Naša primarna briga je zdravlje građana. Ali, isto tako pomno pratimo i posljedice po ekonomiju. Moraju se spasiti i životi i poslovi građana. U toku je nabavka respiratora, ali isto tako i hiljade setova testova i zaštitne opreme”, rekao je ambasador Sattler.

Ovo je prvi dio pomoći EU, a drugi dio, u iznosu od 5 miliona eura, uskoro će uslijediti. Time će ukupna pomoć EU za hitne potrebe zemlje iznositi 7 miliona eura, a njome će se omogućiti nabavka respiratora, setova za testiranje i znatnih količina lične zaštitne opreme.

„Razvojni program Ujedinjenih nacija, kao dio Tima UN-a u BiH, i u bliskoj saradnji sa WHO se brzo uključio u pružanje različitih tipova podrške partnerima iz BiH u okviru odgovora na pandemiju COVID-19, od trenutka proglašenja vanrednog stanja. Ovim potpisivanjem sporazuma, vrijednog 2 miliona eura, još jednom potvrđujemo snažno partnerstvo UNDP-a, EU i domaćih vlasti u odgovoru na krizu koju je izazvao koronavirus. Mnogo toga možemo učiniti zajedno, kao što smo pokazali tokom i nakon poplava 2014. godine“, izjavila je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica  UNDP-a u BiH.

U ovom trenutku, UNDP radi na nabavci najneophodnije medicinske opreme i materijala, u skladu sa najvažnijim prioritetom: testiranjem i tretmanom osoba zaraženih korona virusom, te osiguranjem uslova za siguran i nesmetan rad medicinskih radnika i drugih nadležnih službi širom Bosne i Hercegovine.

Pored hitne pomoći za medicinske potrebe, EU će usmjeriti više od 70 miliona eura na spašavanje poslova tako što će pomoći najugroženijim biznisima, uključujući kompanije koje rade u sektorima turizma i prevoza.

(NovaSloboda.ba)