Musa: U Federaciji BiH osam novih oboljelih od COVID-19

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa izjavio je danas u Sarajevu da je na koronavirus testirano novih 65 uzoraka u FBiH, a oboljenje COVID-19 je potvrđeno kod osam osoba.

Precizirao je da su od toga četiri nova slučaja zabilježena u Konjicu, te po jedan u Mostaru, Grudama, Goraždu i Sarajevu.

“Do sada je u FBiH ukupno testirano 590 osoba, COVID-19 je potvrđen kod 74 pacijenta od kojih su tri završila smrtnim ishodom, po jedan u Bihaću, Konjicu i Sarajevu”, precizirao je Musa.

Dodao je da su u Hercegovačko-neretvanskom kantonu potvrđena 32 slučaja, u Zapadnohercegovačkom 11, Kantonu Sarajevo 10, Zeničko-dobojskom osam, Unsko-sanskom šest, Bosanskopodrinjskom pet, Posavskom i Srednjebosanskom po jedan, dok u Tuzlanskom i Kantonu 10 još nema potvrđenih pozitivnih slučajeva.

Musa je istakao da je u FBiH do sada pod zdravstveni nadzor stavljeno više od 33.000 osoba, te da će taj broj u narednim danima sigurno biti povećan.

“Evidentno je da veći skupovi dovode do ubrzanog širenja koronavirusa dok se manji slučajevi “gase”, podcrtao je Musa.

Pojasnio je da se testiranja vrše prema važećoj definiciji sumjnivog slučaja koja podrazumijeva izražene respiratorne simptome, i vezu sa zemljama u kojim je pojačan prenos bolesti ili s potvrđenim slučajem, kao i nejasne slučajeve akutne respiratorne bolesti.

(Fena)