Pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno. Sunčanije je na sjeveroistoku Bosne.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -4 stepena, Ivan Sedlo 0, Bihać, Sanski Most i Sokolac 1, Banja Luka, Bugojno, Drvar, Jajce, Livno, Prijedor i Zvornik 2, Srebrenica 3, Doboj, Gradačac i Zenica 4, Sarajevo i Tuzla 5, Bijeljina 6, Grude 8, Široki Brijeg 9, Stolac 10, Mostar i Trebinje 11, Neum 12 stepeni. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 940Pa, za 2hPa je manji od normalnog i raste.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Više sunčanog vremena na sjeveroistoku Bosne. U drugoj polovini dana slaba kiša je moguća na jugu i istoku Hercegovine.

Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 7 i 13, na jugu zemlje do 15 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz nešto povoljnije biometeorološke prilike i blago zatopljenje, hronični bolesnici i meteoropati trebali bi osjetiti olakšanje.

Moguće je duže zadržavanje naoblake i padavine, izraženije u Hercegovini, što će uzrokovati povremene tegobe kod osjetljivih osoba.

Obzirom da će posvuda biti prohladno, uz umjereni sjeverac, poželjno je posvetiti pažnju prikladnom oblačenju.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice

Na dionicama u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima, ovoga jutra upozoravamo na moguću poledicu. Vozačima skrećemo pažnju i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.04.

Duga je kolona teretnih vozila na ulazu u našu zemlju na graničnom prelazu Bosanska Gradiška.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene skupine ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Na snazi je zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Federacije BiH, a potpuna zabrana kretanja na snazi je d 18h do 05h. Na području RS-a zabranjeno je kretanje starijim od 65 godina, dok je u vremenu od 20h do 05h na snazi potpuna zabrana kretanja.

Apelujemo na vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

———————————————-

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Bjelajce na snazi je obustava saobraćaja svaki dan (osim nedelje), u vremenu od 09 do 15 sati. Za vrijeme obustave vozila se usmjeravaju na alternativne pravce,saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)