U HNK-u pet novozaraženih koronavirusom, ukupno 31

Štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona potvrdio je u petak još pet slučajeva zaraze koronavirusom, čime je broj oboljelih u kantonu porastao na 31. Tri su novozaražene osobe iz Konjica, a po jedna iz Mostara i Čitluka.

“U protekla 24 sata na covid-19 testiran je 31 uzorak, od kojih je u HNK-u pet rezultata bilo pozitivno”, izjavio je novinarima infektolog Jurica Arapović i dodao kako je trenutno u izolacijskom bloku Klinike za infektivne bolesti u Mostaru osam pacijenata, od kojih je njih četvoro priključeno na respirator.

Od ukupno zaraženih virusom covid-19 u HNK-u, deset je pacijenata iz Mostara, 20 iz Konjica i jedan iz Čitluka.

Arapović je dodao i kako je po izvještaju kantonalnog sanitarnog inspektora do sada izdato 1401 rješenje o samoizolaciji, od čega 115 rješenja u protekla 24 sata.

Komandant Štaba civilne zaštite opštine Konjic Fadil Tatar uputio je apel da se pomogne toj opštini koja je, kako je kazao, u ovom trenutku žarište emidemije na području Federacije BiH.

Dodao je također kako Konjic nema ni adekvatnu medicinsku opremu, ali ni adekvatan medicinski kadar, odnosno infektologa čiji rad je u ovoj situaciji jako bitan.

“Opština Konjic, kao mala opština po broju stanovnika, ali velika po prostoru i velika u srcima ljudi koji u njoj žive, traži pomoć i nadamo se da ćemo uz pomoć federalnih i kantonalnih organa uspjeti da to riješimo”, poručio je Tatar.

Prema riječima premijera HNK-a Nevenka Hercega, u narednom periodu mogu se očekivati još rigoroznije mjere koje će, kako je kazao, donositi štabovi, od opštine, grada, Federacije i države, kako bi se spriječilo dalje širenje epidemije.

“U stalnom smo zasjedanju, donosimo mjere, odluke, preporuke, naredbe i to ćemo činiti i u narednom vremenu. Protiv ove pošasti se možemo boriri samo zajednički, stoga stalno konsultujemo struku, infektologe, epidemiologe i druge stručne osobe i  adekvatno donosimo sve potrebite mjere i nemojte zamjeriti ako nekad pogriješimo, jer niko od nas se nije spremao za ovo, niko od nas nema iskustva s ovom opštom krizom neviđenom u istoriji čovječanstva”, poručio je građanima premijer HNK-a Nevenko Herceg.

Prvi slučaj zaraze u HNK-u zabilježen je 17. amrta u Mostaru, a prvi smrti slučaj u utorak kada je preminuo 53. godišnji muškarac iz Konjica.

(Fena)