Četiri prijave zbog kršenja policijskog sata i nepridržavanja mjera samoizolacije

U posljednja 24 sata, u Operativnom centru civilne zaštite i vatrogastva HNK-a zaprimljene su 4 prijave građana u vezi sa koronavirusom (COVID-19), a odnosile su se na rad jednog ugostiteljskog objekta i na osobe mlađe od 18 ili starije od 65 godina, koje se ne pridržavaju mjera o zabrani izlaska. Jedna osoba je prijavljena zbog nepridržavanja mjera samoizolacije.    

– 4 osobe su prijavile dolazak u BiH iz drugih zemalja, te su evidentirani, a njihovi podaci su proslijeđeni nadležnim službama.

U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim i ostalim službama , brojevi telefona za sve informacije o COVID-19:

121;  036 327 387;  063 000 121 .

OC CZ Čapljina                                                                                                                                     Nije bilo prijava za kršenje samoizolacije.

OC CZ Čitluk

Od strane kantonalnog karitasa dostavljeno je 100 pari rukavica i 100 maski.

Volonteri Crvenog krstaa redovito vrše dostavu kućnih potrepština i lijekova za starije i nemoćne osobe u MZ Vionica.

U saradnji Crvenog krsta Čitluk i Crvenog krsta Mostar-Blagaj, dostavljena je humanitarna pomoć, hrana i kućne potrepštine za A. D. iz Blizanaca.

OC CZ Stolac

Iz Doma zdravlja Stolac izvještavaju da nema sumnjivih na virus COVID-19.

U Domu zdravlja Stolac na broju 063 842-820 može se zatražiti pružanje zdravstvenog savjetovanja i psihosocijalne pomoći.

Prostor Sportske dvorane Stolac određen je za trijažu, dok je dio Osnovne škole određen za ljekarsko osoblje.

Tokom jučerašnjeg dana, radnici Komunalnog  i  Elektro reduzeća vršili su sitne popravke, kako bi se moglo izvršiti čišćenje i dezinfekcija.

Planirano je za početak staviti u funkciju 40 kreveta.

Prostorije motela Vila Raguza određene su za smještaj i izolaciju osoba za koje se utvrdi da ne postupaju u skladu sa izrečenim mjerama izolacije.

OC CZ Neum

Nisu zabilježena kršenja mjera samoizolacije.

Iz Doma Zdravlja Neum izvještavaju da su izdata 3 nova rješenja o samoizolaciji.

Svi kojima su izrečene mjere, redovno se javljaju dežurnom liječniku i nemaju nikakvih simptoma.

OC CZ Jablanica                                                                                                                        Izvještaj o aktivnostima Opštinskog štaba u cilju provođenja naredbi Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite:                                                                                               Tokom dana izvršeni su molerski i vodoinstalaterski radovi na Izolatoriju u objektu „Dom samaca“, čiji je vlasnik JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine – Podružnica Hidroelektrane na Neretvi Jablanica, za smještaj osoba koje nemaju uslove za kućni tretman (starije osobe bez nadzora, korisnici staračkog doma, pacijenti koji nemaju uslova provođenja izolacije u kućnim uslovima. Radovi se nastavljaju danas.                                                

Juče su javno objavljeni brojevi Mobilnih timova matičnih ureda, a informacije o kontakt telefonima za građane su postavljene putem RTV Jablanica, WEB stranice opštine Jablanica i putem live kamera BH Telekoma na području opštine Jablanica.                                       

Na području opštineu izolaciji se nalazi 210 osoba.                                                                       Patrole policije izvršile su kontrolu osoba sa područja opštine, kojima je određena samoizolacija od strane federalnih i kantonalnih inspekcijskih organa vezano za pandemiju koronavirusa, a iste su zatečene na adresi stanovanja uz poštivanje naloženih mjera.                   Sve donesene naredbe od Federalnog, Kantonalnog i Opštinskog štaba Civilne zaštite se provode i iste se poštuju na području opštine.                                                                                        Izuzetak je slučaj kada je jedna osoba sa područja opštine Prozor-Rama zatečena u  Neretvanskoj ulici, a prekršila je rješenje o samoizolaciji, o čemu je upoznat Kantonalni sanitarni inspektor, koji će preduzeti dalje zakonske mjere.                                                                   PS Jablanica je opredijeljena da nastavi sa aktivnostima na provođenju Naredbi Federalnog, Kantonalnog i Opštinskog štabaCivilne zaštite i sankcioniše prekršioce navedenih naredbi.                                                                                                                      Policijska stanica Jablanica je javno pozivala građane na saradnju i prijavljivanje kršenja mjera samoizolacije, nepoštivanja policijskog sata, zabrane kretanja lica mlađih od 18 i starijih od 65 godina, zabrane rada ugostiteljskih objekata i dr.                                                      PS Jablanica se javno zahvalila građanima na razumijevanju i dosljednom ponašanju u zajedničkoj borbi protiv pošasti zvane COVID 19.

OC CZ Prozor-Rama  

Pripadnici PS Prozor-Rama izvršili su provjeru 128 osoba, kojima je izrečena zaštitna zdravstvena mjera samoizolacije i utvrdili da sve osobe poštuju izrečenu im mjeru.

Na području opštine je, u proteklih 24 sata prijavljeno 8 osoba koje su stigle iz inostranstva, te će za iste tokom dana biti izrečena zaštitna zdravstvena mjera samoizolacije.

Ukupan broj evidentiranih pristiglih osoba iz inostranstva na području opštine Prozor-Rama do 14 sati 27.03.2020. godine je 280.

U toku jučerašnje dana. boravak na području opštine prijavile su 3 osobe koje imaju prebivalište u drugim opštinama BiH.                                                                                                                          

Požari

Na području Mostara, Čapljine, Konjica i Čitluka, u protekla 24 sata, zabilježeno je 8 požara, u kojiam je gorila trava, nisko rastinje, smeće, otpad i dimnjak.

MUP HNK-a

Na području HNK registrovana su 2 krivična djela i 2 slučaja remećenja javnog reda i mira, a dogodilo se i 5 saobraćajnih nesreća sa pričinjenom materijlnom štetom.

(NovaSloboda.ba)