Sedam kratkih priča iz čitavog svijeta

Vatra i plamen za Olimpijske igre

Vatra za Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju (Japan) zapaljena je u četvrtak u drevnoj Olimpiji (Grčka), bez prisustva gledalaca. Plamen je upaljen uz pomoć paraboličnih ogledala i sunčevih zraka, a upalila ga je glumica Xanthi Georgiou, obučene u odoru visoke sveštenice.

Najsiromašniji izgubili sve

Oni su ionako imali malo, a sada je 10 hiljada stanovnika slam naselja u Dhaki (Bangladeš) ostaje bez ičega. Njihove samostalno napravljene kolibe su u požaru pretvorene u ruševine, iz koji se još dimi. Bio je to treći veliki požar u slamovima Rupnagara u toku samo jedne godine.

Ko je ovde veliki brat?

S visinom od 89 centimetara, Nick Smith iz Atlante (Georgia, SAD) jedan je od najmanjih muškaraca na svijetu. Ovih dana je ovaj mladić slavio 28. rođendan, u društvu sa svojim “malim bratom”, koji se zove Levi (25) i sa 1,96 metara visine, skoro je dvostruko viši od starijeg brata.

Biblija od pijeska

Čovjek pažljivo oblikuje figure od pijeska. U Binzu na Rügenu u pokrajini Mecklenburg- Vorpommern u Njemačkoj, 25 umjetnika iz dvanaest zemalja izgradilo je 40 scena iz Biblije, od presovanog pijeska. Modelirali su scene za izložbu „Biblija. Njene priče i tajne“ na festivalu skulptura od pijeska, koji traje do 8. novembra.

Party umjesto pandemije

Da li to ekstremno opušteno, ili krajnje glupo? Na plažama u Miamiju, i na čuvenom Boulevard Ocean Drive, u dobrom raspoloženju, kao i svake godine, učesnici slave dolazak proljeća, Spring Braeak. Po svemu sudeći, Corona je ovde bila pijana do maksimuma!

Proljeće je šareno

Zima se tradicionalno šaroliko protjeruje iz Mumbaija u Indiji. Tokom praznika Holi, poslednjeg dana punog mjeseca, lunarnog mjeseca Phalguna, ljudi su slavili do zore. Slavljenici, naravno, i slavljenice su se na proslavi posipali prahom u boji, a onda se posipali vodom.

Razigrani mišići

Ptica može izgledati i ovako prijeteće! Ovaj sivi soko u Hyderabadu u Indiji, razigrao se sa svojim mišićima – ali i perjem. Sivi sokolovi se smatraju najbržim životinjama na svijetu. U vazduhu mogu dostići brzinu i do 320 km/h.

(BamS)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)