Pretežno sunčano

Jutros je u Bosni Hercegovini pretežno sunčano. Umjerene oblačnosti ima na sjeveroistoku Bosne.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica -4 stepena, Sokolac -3, Bugojno -1, Bihać, Jajce, Livno i Sanski Most 0, Prijedor i Zenica 1, Banja Luka, Grude, Ivan Sedlo, Sarajevo, Srebrenica i Tuzla 2, Bijeljina, Doboj i Široki Brijeg 3, Mostar 6, Trebinje 7, Gradačac 8, Neum 10 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini prije podne sunčano. Umjereno povećanje oblačnosti u drugoj polovini dana, kada rijetko može pasti i veoma malo kiše.

Vjetar slab sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 14 i 20 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Stabilnije vrijeme i duži sunčani intervali ugodno će djelovati na većinu populacije.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti suviše jake.

Krajem dana, opšta slika djelimično će se pogoršati, usljed blizine promjene.

—–

BIHAMK

Mjestično smanjena vidljivost zbog magle

Mjestimično smanjena vidljivost zbog magle jutros se bilježi na putevima u dolinama rijeka Vrbasa i Bosne, pa vozače pozivamo na pojačan oprez.

Pažnju skrećemo i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.04.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Na snazi je zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Federacije BiH, a potpuna zabrana kretanja na snazi je od 18h do 05h. Na području RS-a zabranjeno je kretanje starijim od 65 godina, dok je u vremenu od 20h do 05h na snazi potpuna zabrana kretanja.

Apelujemo na vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

———————————————-

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo,saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)