Bevanda: Izmjene Zakona o PDV-u nemoguće bez analiza

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda ne podržava prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), koji je danas u hitnu proceduru uputio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ministar Bevanda, koji je i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, smatra da se izmjenama Zakona o PDV-u, bez jasnih podloga i analiza, može nanijeti veća šteta nego korist.

„Zakonske izmjene u ovo vrijeme bez podloga i jasno iskazanih pozitivnih i negativnih efekata mogu nanijeti samo štetu. Ovako krucijalne stvari moraju ići tek nakon jasnih podloga i učešća svih u BiH i to uz puni konsenzus“, naglasio je ministar Bevanda.

Smatra da bi izmjene i dopune zakona, koje su predložene i tiču se pomjeranja rokova za plaćanje PDV-u, imale samo negativan efekat.

„Po mojoj procjeni, ovo bi imalo trenutni efekat na nelikvidnost svih nivoa vlasti, a ne bi imalo ama baš nikakav efekat na pomoć privredi. Nije vrijeme za politikanstvo i stvaranje novih kriza i prepucavanja u ovako teškim vremenima. I na kraju, čemu bi poslužilo da donosimo bilo kakve odluke koje će biti rezultat preglasavanja“, zaključio je ministar Bevanda u svom reagovanju na inicijativu za izmjene i dopune Zakona o PDV-u.

V. B.

(NovaSloboda.ba)