Dr. Arapović: Preminuo prvozaraženi, četiri pacijenta na SKB u teškoj situaciji

Prvozaraženi muškarac s covidom-19 u Mostaru, koji je već nekoliko dana bio na respiratoru u teškom stanju, preminuo je u ponedeljak prijepodne na Klinici za infektivne bolest SKB Mostar, kazao je prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalist infektologije.

“Prvooboljeli muškarac u Mostaru preminuo je od srčanog zastoja u 53. godini. Stanje je ozbiljno, smrtnost u našem kantonu je blizu 4 posto. Četiri su pacijenta na respiratoru s neizvjesnom prognozom i u kritičnom stanju”, kazao je dr. Arapović.

Govoreći o anamnezi preminulog, dr. Arapović je kazao da je pacijent bio sklon upalama respiratornog trakta, te da je kod njega bio dijagnosticiran ARDS – teški oblik upale pluća.

Trenutno je na Klinici za infektivne bolest SKB Mostar hospitalizovano 12 bolesnika s covidom-19 od kojih je četvoro na respiratoru, dok su dvije osobe u oporavku – porodilja i direktor “Igmana”.

“Hospitalizovane su uglavnom osobe starije od 60 godina”, dodao je dr. Arapović.

Među hospitalizovanim su i tri osobe iz samostana u Međugorju, gdje je koronavirus potvrđen proteklog vikenda. Covid-19 u Međugorje je, po svemu sudeći, donijela časna sestra, koja se početkom mjeseca vratila iz Italije.

Dr. Arapović je kazao kako se pažljivo prati situacija u samostanu, s obzirom na veliki broj kontakata ostvarenih prije potvrde covida-19.

S tim u vezi, Krizni štab civilne zaštite HNK-a donio je odluku da se samostan i “Majčino selo” u Međugorju stave u karantin.

Dr. Arapović još jednom je pozvao sve građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera zaštite kako ne bi došlo do pogoršanja epidemiološke situacije, s obzirom da postoji mogućnost otvaranja više žarišta u HNK-u i susjednim kantonima.

“Bojim se da će covid-19 na neki način ući među građanstvo i da više nećemo moći povezati epidemiološki kontakte, što je preduslov da nam se dogodi ono što se dogodilo u nekim evropskim državama. S obzirom na spremnost našeg zdravstvenog sistema, to nikako ne bi bilo dobro”, upozorio je dr. Arapović.

Direktorica  Opšte bolnice Konjic prim. dr. Suzana Sokolović-Begić govorila je o situaciji u tom gradu, istakavši kako je do sada obavljeno oko stotinu testiranja stanovnika Konjica, od kojih je 26 bilo pozitivno, a šest pacijenata zbrinuto je na Klinici za infektivne bolest SKB Mostar.

Dodala je kako je Opšta bolnica Konjic dobila veći broj testova, te će se intenzivirati testiranja potencijalno zaraženih osoba.

Ona je podsjetila da Opšta bolnica Konjic nema odjela za infektivne bolesti, te da je posao oko priprema izolatorija pri kraju.

“Naša doktorica epidemiolog je u samoizolaciji, jer je njen suprug zaražen. Angažovali smo starijeg epidemiologa koji je u penziji kao ispomoć. Ako dođe do prenatrpanosti SKB Mostar, s kojom mi imamo izvanrednu saradnju, i ako bismo morali primati pacijente, razmišljamo o angažovanju infektologa koji bi tu bio stalno ili povremenu u smislu davanja smjernica za dijagnostičke i terapijske procedure”, istaknula je direktorica Opšte bolnice Konjic.

(Fena)