Fauci: Pandemija koronavirusa mogla bi ubiti 200 hiljada Amerikanaca

Pandemija koronavirusa mogla bi ubiti do 200.000 Amerikanaca, a više miliona njih mogu biti zaraženi, upozorio je vodeći stručnjak američke vlade.

Dr. Anthony Fauci, iz operativne grupeza koronavirus u administraciji predsjednika Donalda Trumpa, u neelju je iznio ova predviđanja.

“Prema onome što sada vidimo, rekao bih da bi moglo biti između 100.000 i 200.000 smrtnih slučajeva”, rekao je on za CNN, dodajući kako ove procjene, ipak, treba uzeti s rezervom.

Dr. Fauci je kazao da su SAD, koje danas imaju najviše zabilježenih slučajeva virusa u svijetu, “žarište” globalne epidemije.

“Imamo ozbiljan problem u New Yorku, imamo ozbiljan problem u New Orleansu i imaćemo ozbiljne probleme u drugim područjima”, kazao je.

Po njegovim riječima, povećan broj testiranja na terenu mogao bi rezultirati povlačenjem određenih ograničenja koja su nametnuta u sklopu mjera protiv širenja zaraze koronavirusom.

U SAD ima najmanje 125.433 potvrđenih slučajeva zaraze, a smrtno je stradalo 2.201 ljudi. SAD pretekle su prošle sedmice i Kinu i Italiju po broju prijavljenih slučajeva.

Ipak, broj smrtnih slučajeva ostaje niži nego u drugim globalnim žarištima, poput Italije, Španije i Kine.

(Fena)