Klub poslanika HDZ-a BiH – HNS-a za održavanje sjednice Parlamenta FBiH

Klub poslanika HDZ-a BiH-HNS-aPredstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH inzistira na radu tog zakonodavnog tijela i traži održavanje vanredne sjednice u utorak, 31. marta, kako je i najavljeno.

Na toj sjednici trebala bi se usvojiti Odluka o izmjeni Poslovnika Predstavničkog doma, koja će omogućiti rad Predstavničkog doma Parlamenta FBiH uz korištenje savremenih tehnologija, čime bi se zadržala primjena demokratskih standarda i vladavine prava u vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće u Federaciji BiH, stoji u saopštenju.

Klub poslanika HDZ-a BiH – HNS-a navodi kako bi se na taj način omogućilo obavljanje funkcija federalne vlasti, te upozorava kako su “pojedini politički predstavnici u izvršnoj vlasti Federacije BiH već iskazali želju za propisivanjem krivičnih odredbi i odredbi o lišenju slobode putem uredbe sa zakonskom snagom, te propisuju pojedine norme koje su već propisane Krivičenim zakonom Federacije BiH, narušavajući načela ustavnosti i zakonitosti”.

U saopštenju se dalje navodi kako parlamenti susjednih zemalja održavaju sjednice i donose akte iz svoje nadležnosti, te na prijedlog izvršne vlasti donose pakete mjera i pomoći privredi.

Stoga, dodaje se, ne postoji ni jedan razlog da Parlament Federacije BiH ne nastavi s radom i da donosi zakonske propise, koji će narodima i građanima BiH barem djelomično olakšati teške zdravstvene i ekonomske trenutke.

“Poslanicima treba biti osiguran rad, uz pridržavanje svih propisanih uslova zaštite sukladno aktima Štaba civilne zaštite FBiH, a usvajanjem izmjena Poslovnika bila bi spriječena improvizacija u zakonodavstvu Federacije BiH, kao i želje pojedinaca i grupa, koji bi suspendovali Ustav na 30 dana ili duže”, stoji na kraju saopštenja za javnost Kluba poslanika HDZ-a BiH-HNS-a.

(Fena)