Počela sistematska dezinfekcija gradova u FBiH, prvo dezinfikovan Konjic

Sistematska dezinfekcija gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine počela je sinoć iz Konjica, koji je najugroženiji, nakon čega će ova aktivnost biti nastavljena širom Federacije.

Dezinfekcija gradova, koja počinje policijskim satom, jedna je od mjera u borbi protiv širenja koronavirusa. Provodi je Federalna uprava civilne zaštite.

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak je istakao da su prioritet mjesta u kojima se pojavio najveći broj zaraženih osoba.

“Krenuli smo iz Konjica, sutra je na redu Goražde, a vidjećemo da prekosutra krenemo u Mostar”, rekao je Solak.

Naveo je da rade sa dvije mašine velikog kapaciteta.

Načelnik Štaba civilne zaštite opštine Konjic Husein Hodžić značajnim smatra dolazak Federalne uprave civilne zaštite u Konjic sa mašinama kapaciteta kakvima ne raspolaže opštinsko komunalno preduzeće.

“Mi smo ranije krenuli sa aktivnostima dezinfekcije u skladu sa svojim resursima”, naveo je Hodžić.

Naglasio je da je stanje na području Konjica bolje nego što se predstavlja u nekim medijima, te da su korak ispred drugih gradova, jer imaju iskustvo i znanje.

“Svi koji su oboljeli dobro su izolovani, i ako ovim tempom nastavimo za kratko vrijeme ćemo u potpunosti kontrolisati situaciju”, poručio je Hodžić.

Nalog za sistematsku dezinfekciju izdao je federalni premijer Fadil Novalić, koji je, takođe, dao nalog da se, uz već anagažovane letjelice Civilne zaštite za potrebe medicinskih timova i kriznih štabova koristi i helikopter Federalne uprave policije.

(Fena)

U ZHK-u 20 osoba zaraženih koronavirusom

U Zapadnohercegovačkom kantonu do sada je 20 osoba zaraženo koronavirusom (covid-19), od čega 13 u Širokom Brijegu, 4 osobe u Grudama i 3 u Posušju.

“U Posušju su potvrđene dvije osobe kao pozitivne na koronavirus i povezani su s prvim klasterom, a ostali nalazi su negativni. U Širokom Brijegu jedna osoba je bila pozitivna, još uvijek nema povezanost s nekim od postojećih klastera, a ostali nalazi su negativni. Trenutno nijedan nalaz nije u procesu obrade, a svi kontakti zaraženih upućeni su u samoizolaciju”, saopšteno je iz Štaba civilne zaštite ZHK-a.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo ZHK-a, trenutno se u samoizolaciji u tom kantonu nalazi 1.002 osobe, 24 osobe su ušle u samoizolaciji, a 32 osobe su izašle.

(Fena)