Predložen pritvor za Hamzu Labidija i Emira Ališića osumnjičene za terorizam

Postupajući tužilac iz Odsjeka za terorizam, u Posebnom odjelu za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za produljenje pritvora za još dva mjeseca za osumnjičene Hamzu Labidija rođenog 1998. godine u Zavidovićima  i Emira Ališića, zv. “Ebu Talha” rođenog 1970. godine u Sanskom Mostu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Produženje pritvora zatraženo je iz razloga opisanih u članu 132. stavak 1. tačke, a), b), c) i d) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, te da bi mogli počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto, kao i zbog naročitih okolnosti izvršenja krivičnih djela, gdje bi puštanje na slobodu izazvalo strah i uznemirenost javnosti i građana.

Dvojica osumnjičenih su pod istragom Tužilaštva BiH, osumnjičeni su za krivična djela organizovanje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. a u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz člana 201. Krivičnog zakona BiH (Ališić) i protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. KZ BiH (Labidi).

Tužilaštvo BiH protiv osumnjičenih vodi intenzivnu istragu u pravcu podizanja optužnice u narednom periodu.

M. N.

(NovaSloboda.ba)