Dragan Ružić: Majčino selo nije izvorište zaraze koronavirusom

Vezano za pojavu koronavirusa u opštini Čitluk, u nekoliko posljednjih dana Majčino selo se počelo neočekivano i neopravdano spominjati u javnosti i medijima u kontekstu i s naglascima koji bi mogli iskriviti stvarno stanje i zasjeniti činjenice. Istina je da su se tri djelatnice Majčina sela, inače časne sestre, pokazale pozitivne na virusnom testiranju. Do tog testiranja, uz sve preuzete mjere opreza i zaštite, zadnjih deset dana, u Ustanovi niko od djelatnika niti od štićenika nije imao simptome koji bi ukazivali na moguću zarazu. Stoga je neopravdano i neistinito pripisivati Selu da je ‘žarište ili izvorište’ zaraze, stoji u saopštenju koje je potpisao fra Dragan Ružić, direktor.

Nakon što su saznali za rezultate testiranja, po preporuci izkantonalnog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne pomoći HNK-a, odmah su, kako se navodi, izvijestili opštćinsku epidemiološku službu, te je mjerodavni epidemiolog odredio mjeru izolacije za cijelu Ustanovu. Istoj službi poslali su popis djelatnika i štićenika koji su bili u kontaktu s testiranim djelatnicamaa, stupili su u vezu s Domom zdravlja u Čitluku, kao i s Opštinskom sanitarnom službom. Svi Centri za socijalni rad koji su im povjerili štićenike uredno su obaviješteni o novonastalim prilikama, kao i o stanju štićenika.

“U iščekivanju smo daljih uputstava i preporuka nadležnih tijela. Imajući u vidu posebnu ulogu ove Ustanove, kao i dobrobit štićenika, koja nam mora svima biti na prvom mjestu, sve molimo za razumijevanje i posebnu osjećajnost. Štićenici, iako se nalaze u ovoj Ustanovu, zaslužuju poštovanje i imaju pravo na dostojanstvo. Stog,a svi smo u ovoj (ne)prilici pozvani odgovorno djelovati i svojim postupcima pomoći da se nadiđu nastale poteškoće. Svima koji su nam u ovom vremenu iskazali podršku i spremnost za pomoć, od srca hvala. Posebna hvala našim odgojiteljicama koje su spremno prihvatile četrnaestodnevnu danonoćnu službu i ostale sa štićenicima. Našim djelatnicama želimo brz i uspješan oporavak!”, ističe se na kraju saopštenja iz ustanove Majčino selo.

(NovaSloboda.ba)