HNK: Neki od novih slučajeva covid-19 ne mogu se svrstati u postojeće klastere

U protekla 24 sata, na području Hercegovačko-neretvanskog kantonapotvrđeno je deset novih slučajeva covida-19 – pet u Mostaru, četiri u Čitluku i jedan u Konjicu.

“Nemamo precizne podatke o pet novozaraženih na području Mostara i liječnici istražuju mogu li se oni svrstati u neki od postojećih klastera. Izgledno je da neke od njih nećemo moći svrstati u postojeće klastere što dodatno otežava trenutnu situaciju”, istakao je na konferenciji za novinare savjetnik predsjednika Vlade HNK-a Darko Juka.

Na području HNK-a do sada su 54 osobe bile pozitivne na novi koronavirus. Trenutno su četiri osobe smještene u izolatorij Klinike za infektivne bolest SKB Mostar, tri su na respiratoru u teškom stanju, a jedna osoba prima kisik.

Juka je kazao kako se u utorak na koordinacionom sastanku Vlade i Ptaba civilne zaštite HNK-a razmatrala situacija u Čitluku, gdje su proteklog vikenda registrovani prvi slučajevi zaraze, a trenutno se oko 60 osoba iz Župnog ureda Međugorje i “Majčinog sela” nalazi u karantinu.

On je pozvao sve one koji su u zadnjih dvadesetak dana bili u kontaktu s osobama iz te dvije ustanove da se hitno stave u samoizolaciju, te da se telefonski obrate svom porodičnom, ljekaru, kako bi se pokušalo spriječiti dalje širenje virusa.

Komentarišući epidemiološku situaciju u HNK-u, glavni epidemiolog SKB Mostar dr. Jelena Ravlija pojasnila je kako sada najvjerovatnije imamo “lokalnu transmisiju”, odnosno situaciju gdje se novooboljeli ne mogu povezati s poznatim žarištima zaraze, što dodatno otežava situaciju i borbu protiv epidemije.

Dr. Ravlija osvrnula se i na mjere koje su do sada preduzete na SKB Mostar u borbi protiv širenja virusa covid-19.

“Režim rada bolnice je dobrim dijelom redukovan, osim Klinike za onkologiju koja radi u punom kapacitetu. Ostale službe rade u nešto izmijenjenom režimu, ali rad SKB Mostar se odvija uz sve otežavajuće okolnosti. Cilj nam je sačuvati naše kapacitete i sačuvati naše osoblje, što postaje sve teže u datim okolnostima”, poručila je dr. Ravlija.

Što se tiče nadzora osoba u samoizolaciji, Juka je kazao da je policija u protekla 24 sata otkrila pet prekršilaca s područja Policijske uprave Mostara.

On je podsjetio da je na fedearlnom nivou donesena odluka o prisilnoj izolaciji osoba koje prekrše pravila samoizolacije, te će se u skladu s time ubuduće postupati i na prostoru HNK-a.

(Fena)