Potpisan ugovor o izgradnji graničnog prelaza Svilaj

Danas je potpisan ugovor o izgradnji novog graničnog prelaza Svilaj, koji bi trebao biti završen u narednih 300 dana i čija ukupna vrijednost iznosi 18.713.999,35 KM. Granični prelaz Svilaj nalazi se na sjeveru Bosne i Hercegovine na koridoru 5 C, saopšteno je iz UIO BiH.

Ugovor o izgradnji novog graničnog prelaza Svilaj potpisan je danas između Uprave za indirektno oporezivanje i konzorcijuma Niskogradnja d.o.o. Laktaši , Alfa Term d.o.o. Mostar i Tehton d.o.o. Banja Luka. Vrijednost ugovorenih radova je 18.713.999,35 KM  sa PDV-om, a rok za izvođenje radova je 300 kalendarskih dana. U narednom periodu, očekuje se potpisivanje i ugovora o vršenju nadzora nad izvođenjem radova na izgradnji graničnog prelaza Svilaj, a odabrani vršilac nadzora je Design & QC d.o.o. Sarajevo.

Kompleks novog graničnog prelaza Svilaj lociran je na sjevernoj  granici Bosne i Hercegovine sa Republikom Hrvatskom, a planiran je na površini od 103.000 m2. Na novom graničnom prelazu biće posebno odvojen putnički od teretnog saobraćaja, imaće četiri trake na ulazu u BiH i tri trake na izlazu iz BiH.

U sklopu novog graničnog prelaza biće sagrađeni objekti za smještaj službenika Uprave za indirektno oporezivanje, Granične policije BiH i inspekcijskih službi, te objekat za smještaj špeditera i banke.

Prelaz će imati i zaseban energetski blok, poseban objekat za detaljan pregled vozila, kolske vage i veliku nadstrešnicu.

V. B.

(NovaSloboda.ba)